Filip Jonsson (MUF) skriver om att ungdomsförbund stängs ut från skolor.
1 av 3
Filip Jonsson (MUF) skriver om att ungdomsförbund stängs ut från skolor. - Foto: Privat/TT
Filip Jonsson (MUF).
2 av 3
Filip Jonsson (MUF). - Foto: Privat
"I skolan bör eleverna själva få ta ställning till den information som sprids av partierna".
3 av 3
"I skolan bör eleverna själva få ta ställning till den information som sprids av partierna". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Svenska skolor måste sluta motverka demokrati

Moderat: Skolan är en viktig mötesplats för båda parter och genom att stänga ute den ena (ungdomsförbunden), bryts kontakten och därmed möjligheten att uppmärksamma de politiska organisationerna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Filip Jonsson är 17 år och studerar på Ekonomiprogrammet vid Kristinegymnasiet i centrala Falun.

Han brinner för politik och är aktiv i Moderata Ungdomsförbundet.

I flera kommuner och på många skolor runt om i Sverige, råder olika former av kampanj- och vistelseförbud. Politiska partier och ungdomsförbund får inte besöka såväl grund- som gymnasieskolor. Syftet är i huvudsak att stänga ute antidemokratiska och nazistiska partier och organisationer.

Skolverket tydliggör hur skolorna ska agera när politiska partier och ungdomsförbund strävar efter att sprida sin politik till skolans elever. Ansvaret ligger hos skolans rektor(er). Det är alltså rektorn på respektive skola som har ansvar att avgöra vilket eller vilka partier som ska få vistas och hålla kampanjer på skolans område.

I praktiken har rektorerna på skolorna rätt till att välkomna ett parti, men sedan neka ett annat – förutsatt att denne på goda grunder kan påvisa att besöket eller kampanjen riskerar att störa ordningen i skolan.

Men bör man verkligen stänga ute politiska partier och ungdomsförbund? Att göra det är odemokratiskt och inte främjande av den yttrandefrihet som råder i Sverige.

I skolan bör eleverna själva få ta ställning till den information som sprids av partierna. Skolan har ett ansvar för demokratifostran – att utesluta politiska organisationer blir då ett paradoxalt beteende och förhållningssätt. Skolans demokratifostran främjas av politiska partier.

Ur ungdomsförbundens perspektiv - bör man framföra vikten av att hålla en direktkontakt med ungdomarna. Ungdomars rätt till deltagande och vetskap kring politiska ungdomsförbund är viktigt för såväl samhället som för den enskilda individen.

Skolan är en viktig mötesplats för båda parter och genom att stänga ute den ena (ungdomsförbunden), bryts kontakten och därmed möjligheten att uppmärksamma de politiska organisationerna. Ungdomarna borde ha rätt till kännedom och kunskap kring förbundens existens och därefter själva ta ett aktivt beslut – det är demokrati!

Filip Jonsson

/
Muf
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.