Linn Svansbo reagerar på hyckleriet i att Sverige ska utbilda flyktingar i jämställdhet.
1 av 3
Linn Svansbo reagerar på hyckleriet i att Sverige ska utbilda flyktingar i jämställdhet. - Foto: Privat/TT
Linn Svansbo.
2 av 3
Linn Svansbo. - Foto: Privat
"Ingen nämner de 155 653 sexualbrott som anmälts under de tio år som föregick 2015".
3 av 3
"Ingen nämner de 155 653 sexualbrott som anmälts under de tio år som föregick 2015". - Foto: Jessica Gow/TT

Svenska män våldtar dagligen – vilka är vi att utbilda flyktingar i jämställdhet?

Linn Svansbo skriver om hyckleriet i att Åsa Regnér vill att Sverige ska utbilda ensamkommande flyktingpojkar i jämställdhet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linn Svansbo är ursprungligen från Örebro men bor nu i Stockholm. Hon är en 24-årig feminist, mamma och operativ chef.

Nyhetssändning. Bilder på en kvinna i en badhusbassäng rullar på min tv-apparat, samtidigt som jämställdhetsminister Åsa Regnér berättar att regeringen vill göra en nationell utbildningssatsning för att lära ensamkommande flyktingpojkar om ”hur man respekterar varandra”, om ”kvinnor och mäns ställning” och om jämställdhet.

Nyhetsuppläsaren berättar att problematiken kommit till ytan sedan ensamkommande flyktingpojkar anmälts för sexuella övergrepp på badhus, vid nyårsfirandet i Kalmar och på en festival i Stockholm. De berättar att idén är hämtad från Norge, men de glömmer visst att berätta att Norge styrs av Höyre och det rasistiska Fremskrittspartiet.

Åsa Regnér berättar att kvinnor och flickor måste kunna röra sig fritt i det offentliga, så nu ska hon utbilda flyktingar. Flyktingarna ska lära sig att vi måste få bestämma över våra liv och våra kroppar, något som de kanske inte fått lära sig i länderna de kommer ifrån, berättar Åsa.

Att kvinnor och flickor varit otrygga i både offentligheten och sina hem sedan tidernas begynnelse, alldeles oberoende av vilken etnicitet männen runt omkring dem haft – det pratar varken hon eller reportern eller nyhetsuppläsaren om.

Ingen nämner de 155 653 sexualbrott som anmälts under de tio år som föregick 2015 – året då gärningsmäns etnicitet började spela roll. Så nu vill Åsa Regnér att vi ska lära flyktingar om hur det fungerar i Sverige.

Medan nyhetsuppläsaren fortsätter sändningen med att berätta om när på året ungar ska vara födda för att lyckas bäst inom elitidrott, funderar jag på vad Åsa Regnér har tänkt att ska vi lära de ensamkommande flyktingpojkarna om hur det fungerar här i Sverige.

Ska vi berätta om att vi alltid skryter om hur jämställda vi är, men att kvinnor jobbar gratis efter klockan 15.57 varje dag? Att svenska män begår ungefär 20 000 sexualbrott varje år, och att deras offer nästan alltid är kvinnor?

Ska vi säga att kvinnliga journalister och politiker behöver skriva sig på andra adresser än dem de faktiskt bor på, eftersom de blir så allvarligt utsatta för hat och hot av svenska män?

Att de som är värst utsatta är de som bedriver en feministisk och antirasistisk debatt? Att vissa av dem behöver till och med säkerhetsbevakning, eftersom svenska män fått dem att frukta så för sina liv?

Eller vill hon berätta om hur vi lär flickor att vara försiktiga när de går hem på kvällarna, eftersom pojkar kan komma och våldta dem annars? Och om hur vi – om pojkarna ändå våldtar flickorna – frågar flickorna om de sa nej tillräckligt högt och hade tillräckligt täckande kläder, eller om de inte hade druckit lite för mycket innan de gick hem?

Att svenska män misshandlat och våldtagit kvinnor i alla årtusenden? Precis som överallt annars på jorden, alltså.

Nyhetsuppläsaren rullar vidare sändningen. Den syriska regimen har tydligen börjat bomba sjukhus nu, av strategiska skäl. I Göteborg är det problem med tågtrafiken.

Linn Svansbo

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.