Lisa Adolfsson skriver om integration.
1 av 3
Lisa Adolfsson skriver om integration. - Foto: Privat/TT
Lisa Adolfsson.
2 av 3
Lisa Adolfsson. - Foto: Privat
"Nu ska vi välkomna fler till Sverige!".
3 av 3
"Nu ska vi välkomna fler till Sverige!". - Foto: TT

Nu ska vi välkomna fler flyktingar till Sverige

Miljöpartist: Nu behöver vi förändra delar av våra samhällssystem - en insats som behövts långt innan 2010-talets flyktingkatastrof.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag sker en dialogkonferens inom Miljöpartiet kring rådande migrationspolitik. Till Malmö åker flera representanter för Grön Ungdom – Miljöpartiets ungdomsförbund.

Nu är det viktigt att fokusera på motverkandet av den tillfälliga inhumana asyllagstiftningen – inte Miljöpartiets avgång från regering. Det är så vi förbättrar situationen för de reellt påverkade, de som flyr för sina liv. Det gör vi inte genom att lämna regeringen.

Nu behöver vi förändra delar av våra samhällssystem - en insats som behövts långt innan 2010-talets flyktingkatastrof. En öppen och generös migrationspolitik är lätt att ha när relativt få söker sig till Sverige. Nu är det dags att vi faktiskt praktiserar dessa teoretiska ställningstaganden på riktigt.

Grön Ungdom verkar för en socialtjänst, ett migrationsverk, en skola och en arbetsförmedling som via innovativa lösningar och omorganisationer anpassas till dagens verklighet och behov. T.ex. vill vi förbättra arbetsförmedlingen genom att konkurrenssätta dess matchningsuppdrag.

Vi arbetar för en arbetspolitik som är en del av en cirkulär, tjänstebaserad, ekonomi. Detta skapar jobb och genomförs via sänkt moms på tjänster, utvidgat RUT-avdrag och avdrag för delningstjänster. Efterfrågan på tjänster ökar då människors disponibla inkomst ökar. Medlet är ett höjt grundavdrag, som också är en insats för omfördelning där de som tjänar minst får behålla mer.

För att frigöra fler bostäder behöver flyttskatten slopas. Detta i kombination med införandet av en fastighetsskatt kommer bevara flyttskattens syfte, men rikta den rätt. Förändringen innebär en stärkt omfördelningspolitik som samtidigt genererar fler bostäder på grund av en bättre matchning på bostadsmarknaden.

Ett annat sätt att effektivisera användandet av de stora bostäder som står tomma är IBO. IBO innebär att den som inhyser en nyanländ får ersättning för detta. Resultatet blir mindre bostadsbrist och ökad integration.

När det gäller bostadsbyggande vill vi förenkla regelverken och förändra stadsplaneringen. Plan- och bygglagen behöver förenklas och vissa krav sänkas för att öka byggtakten och förkorta processerna. Gamla strukturer måste motverkas när det kommer till stadsplanering.

Det görs genom att bygga samman, bygga tätt och bygga levande kvarter som främjar integrationen.

Nu ska vi välkomna fler till Sverige!

Lisa Adolfsson,
Styrelseledamot Grön Ungdom Göteborg,
Styrelseledamot Miljöpartiet Göteborg,
Deltagare på Dialogkonferensen i Malmö

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.