Torsdag 5 Aug
Stockholm

Min lättklädda kropp är inte en önskan om mäns uppmärksamhet

Det handlar om normen kring förhållanden.
Det handlar om normen kring förhållanden. Foto: FACEBOOK

Debattören: Min kropp är fortfarande min kropp. Att jag lägger ut lättklädda bilder på mig betyder faktiskt ingenting. Min lättklädda kropp är inte en önskan om en man eller en önskan om mäns uppmärksamhet.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Följ Sabine Larissa Engström på Instagram: tusenplaneter

"Blir inte Emanuel arg när du lägger ut lättklädda bilder?", "Varför är du ute på klubben utan din pojkvän?", "Hur reagerar han på att du umgås så intensivt med andra killar?".

Jag har många svar och mycket ilska gentemot dessa olika frågor. Det är dock inte ilska som jag projicerar på enskilda personer som ställer dem. Jag vet om varför de finns. Och jag skriver detta inlägg för att jag tror att det verkligen behövs.

När jag går in i ett förhållande så förändras noll saker i mitt liv. Ingenting förändras, om vi inte bestämmer det. Att gå in i en tvåsamhet betyder ingenting förutom att jag vill vara ihop med den människan.

I praktiken betyder det inte ens att jag inte vill vara ihop med andra också. Jag och Emanuel har bestämt att vi bara ligger med varandra, bara är ihop med varandra. Det känns bra.

Men det hade inte behövt vara så. Om jag eller Emanuel en dag känner att vi vill ligga med andra, vara ihop med andra, då får vi prata om det den dagen. Det känns så tråkigt att den normativa bilden av en relation är så intuggad i de flesta människors hjärnor. Att vara ihop är asfint. Men det sker inte bara på ett sätt.

Min kropp är fortfarande min kropp. Att jag lägger ut lättklädda bilder på mig betyder faktiskt ingenting. Min lättklädda kropp är inte en önskan om en man eller en önskan om mäns uppmärksamhet. Den tillhör inte Emanuel.

Det är väldigt viktigt att det är så. Emanuel bestämmer inte över min kropp och jag bestämmer inte över hans kropp. Så många relationer blir till auditions där parterna ger manus till varandra att följa. Du får inte umgås med tjejer, killar, gå ut utan mig, sitta i din kompis knä, sova med vänner. Som ett minfält orsakat av osäkerheter. Nej tack. Emanuel är den viktigaste personen i mitt liv, förutom mig själv.

Om något gör honom obekväm så bemöter jag det i den mån jag kan. Vi bestämmer över vår relation, bara. Vi behöver bara leva i de relationer som vi trivs i. Det finns inga måsten. Om det inte känns bra så är det inte bra.

Var rädda om er. Var bara ihop med personer som får det att kännas rätt, som kan bemöta. Som inte stryper er egna personlighet. Som inte författar krångliga manus för dig att följa. Som vill ha dig för allt vad du är.

Sabine Larissa Engström

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela