Att förminska den internationella kvinnodagen är inte en lösning på jämställdhetsproblemen, skriver Caroline von Seth skriver i debattartikeln för åttonde mars.
1 av 3
Att förminska den internationella kvinnodagen är inte en lösning på jämställdhetsproblemen, skriver Caroline von Seth skriver i debattartikeln för åttonde mars. - Foto: Privat/TT
Caroline von Seth.
2 av 3
Caroline von Seth. - Foto: Privat
"I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet stod suffragetterna upp för kvinnors och mäns lika rösträtt."
3 av 3
"I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet stod suffragetterna upp för kvinnors och mäns lika rösträtt." - Foto: TT

Nej, internationella kvinnodagen är inte onödig

Debattören: Åttonde mars ska både hylla de kvinnor som stått upp för våra sociala och politiska rättigheter genom tiderna men även för att uppmärksamma de jämställdhetsproblem vi ser idag. Att påstå att denna dag är onödig är att ljuga.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Caroline von Seth är 2:a vice ordförande i CUF Norrort.

Den åttonde mars har sedan 1977 firats officiellt som den internationella kvinnodagen. Denna dag är till för hyllning av personer som står upp för jämställdhet mellan könen. Trots detta ifrågasätts denna dag ofta – bland både män och kvinnor. Internationella kvinnodagen kan vara den viktigaste dagen på hela året.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet stod suffragetterna upp för kvinnors och mäns lika rösträtt. De kämpade bokstavligt talat genom blod, svett och tårar för att kvinnor skulle få sin rösträtt. Det är lätt av oss idag att tänka att vår rösträtt är en självklarhet men det vi måste ha i åtanke att det inte alltid har varit som det är nu.

Kvinnor offrade sina familjer, arbeten och till och med liv för rösträtten. För vår rösträtt. Vi måste minnas vårt förflutna och därmed visa vår tacksamhet för de kvinnor som kämpade för sina liv vid sekelskiftet 1800-1900. Det är därför internationella kvinnodagen är viktigt!

Många i Sverige firar jul, påsk och midsommar för glatta livet. Vi ger varandra julklappar, letar påskägg och dansar små grodorna. Men när det kommer till att inse hur samhället verkligen har sett ut och ser ut idag är vi inte lika taggade på att fira högtider.

Det bör vara fler som firar denna dag än vad det är i dag. Den internationella kvinnodagen berör alla. Alla oavsett könsidentitet, religion, sexuell läggning och så vidare – till skillnad från de kristna högtiderna jul och påsk.

Sedan måste vi ändå inse att Sverige 2016 inte är ett helt jämställt land. Ja, vi är ett av de mest jämställda länderna men vi måste bli ännu bättre. Att säga att vi redan har ett helt jämställt samhälle, när genomsnittet kvinnor arbetar gratis efter klockan 15:57 till skillnad från männen som får betalt hela dagen, är fel.

Att kvinnor i genomsnitt är hemma 15 månader med sitt första barn medan männen är föräldralediga 3,5 månader är fel. Att kvinnor gör betydligt mer av det obetalda arbetet i hemmet är fel. Det är viktigt att vi inser fakta och gör något åt problemet. Att förlöjliga den internationella kvinnodagen är inte en lösning på jämställdhetsproblemen.

Dagen är som sagt till för att både hylla de kvinnor som stått upp för våra sociala- och politiska rättigheter genom tiderna men även för att uppmärksamma de jämställdhetsproblem vi ser idag. Att påstå att denna dag är onödig är att ljuga.

Den internationella kvinnodagen är en av de viktigaste dagarna under året!

Caroline von Seth,
Andra vice ordförande CUF Norrort

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.