Att förminska den internationella kvinnodagen är inte en lösning på jämställdhetsproblemen, skriver Caroline von Seth skriver i debattartikeln för åttonde mars.
1 av 3
Att förminska den internationella kvinnodagen är inte en lösning på jämställdhetsproblemen, skriver Caroline von Seth skriver i debattartikeln för åttonde mars. - Foto: Privat/TT
Caroline von Seth.
2 av 3
Caroline von Seth. - Foto: Privat
"I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet stod suffragetterna upp för kvinnors och mäns lika rösträtt."
3 av 3
"I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet stod suffragetterna upp för kvinnors och mäns lika rösträtt." - Foto: TT

Nej, internationella kvinnodagen är inte onödig

Debattören: Åttonde mars ska både hylla de kvinnor som stått upp för våra sociala och politiska rättigheter genom tiderna men även för att uppmärksamma de jämställdhetsproblem vi ser idag. Att påstå att denna dag är onödig är att ljuga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Caroline von Seth är 2:a vice ordförande i CUF Norrort.

Den åttonde mars har sedan 1977 firats officiellt som den internationella kvinnodagen. Denna dag är till för hyllning av personer som står upp för jämställdhet mellan könen. Trots detta ifrågasätts denna dag ofta – bland både män och kvinnor. Internationella kvinnodagen kan vara den viktigaste dagen på hela året.

I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet stod suffragetterna upp för kvinnors och mäns lika rösträtt. De kämpade bokstavligt talat genom blod, svett och tårar för att kvinnor skulle få sin rösträtt. Det är lätt av oss idag att tänka att vår rösträtt är en självklarhet men det vi måste ha i åtanke att det inte alltid har varit som det är nu.

Kvinnor offrade sina familjer, arbeten och till och med liv för rösträtten. För vår rösträtt. Vi måste minnas vårt förflutna och därmed visa vår tacksamhet för de kvinnor som kämpade för sina liv vid sekelskiftet 1800-1900. Det är därför internationella kvinnodagen är viktigt!

Många i Sverige firar jul, påsk och midsommar för glatta livet. Vi ger varandra julklappar, letar påskägg och dansar små grodorna. Men när det kommer till att inse hur samhället verkligen har sett ut och ser ut idag är vi inte lika taggade på att fira högtider.

Det bör vara fler som firar denna dag än vad det är i dag. Den internationella kvinnodagen berör alla. Alla oavsett könsidentitet, religion, sexuell läggning och så vidare – till skillnad från de kristna högtiderna jul och påsk.

Sedan måste vi ändå inse att Sverige 2016 inte är ett helt jämställt land. Ja, vi är ett av de mest jämställda länderna men vi måste bli ännu bättre. Att säga att vi redan har ett helt jämställt samhälle, när genomsnittet kvinnor arbetar gratis efter klockan 15:57 till skillnad från männen som får betalt hela dagen, är fel.

Att kvinnor i genomsnitt är hemma 15 månader med sitt första barn medan männen är föräldralediga 3,5 månader är fel. Att kvinnor gör betydligt mer av det obetalda arbetet i hemmet är fel. Det är viktigt att vi inser fakta och gör något åt problemet. Att förlöjliga den internationella kvinnodagen är inte en lösning på jämställdhetsproblemen.

Dagen är som sagt till för att både hylla de kvinnor som stått upp för våra sociala- och politiska rättigheter genom tiderna men även för att uppmärksamma de jämställdhetsproblem vi ser idag. Att påstå att denna dag är onödig är att ljuga.

Den internationella kvinnodagen är en av de viktigaste dagarna under året!

Caroline von Seth,
Andra vice ordförande CUF Norrort

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.