Från vänster: Hannes Guggenheimer, Marco Poblete, Linnéa Dejemo, Emma Liikanen, Huyao Zhou, Emelie Lindvall.
Från vänster: Hannes Guggenheimer, Marco Poblete, Linnéa Dejemo, Emma Liikanen, Huyao Zhou, Emelie Lindvall. - Foto: Jusek

Kvinnor över 29 har svårare att bli chefer – trots rätt kompetens

Jusek: Efter 29 års ålder minskar andelen kvinnor successivt bland de akademiskt utbildade cheferna.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Låt oss krossa glastaket

Internationella kvinnodagen har firats i över 100 år och kampen för kvinnors rättigheter har pågått långt längre än så. Än idag ser vi stora jämställdhetsproblem på flera plan vilket vittnar om att kampen om ett jämställt samhälle inte har kommit så långt som vi många gånger vill tro.

Vi i Jusek student vill att studenter med trygghet ska kunna se framemot ett arbetsliv där de ges samma möjligheter att utvecklas. Men inom arbetslivet brukar det talas om ett så kallat glastak, vilket är det närmast osynliga och ogenomträngliga hinder som kvinnor ofta möter när de försöker avancera till högre positioner.

Det här glastaket beror inte på en bristande kompetens, utan det är en strukturell barriär. Gapet minskar förvisso generellt, men i långsam takt. Störst är gapet på de högre nivåerna. Idag är fler kvinnor akademiker, samtidigt som majoriteten chefer på den aktuella arbetsmarknaden är män.

En rapport från Saco publicerad 2015, som rör arbetsmarknaden för akademiker, visar att kvinnor har lättare att få chefsroller i början av yrkeslivet. Efter 29 års ålder minskar andelen kvinnor successivt bland de akademiskt utbildade cheferna. En sannolik förklaring är att kvinnorna slår i glastaket när de med stigande ålder och erfarenhet närmar sig de högre chefspositionerna.

Jusek arbetar för fler kvinnor på ledande befattningar och för en könsneutral arbetsmarknad. Men verkligheten är att kvinnliga akademikers livslön är i genomsnitt 2,6 miljoner kronor lägre än manliga akademikers.

Detta beror delvis på att kvinnor inte når de höga chefspositionerna och att kvinnor är just kvinnor och inte män. Ekonomer och samhällsvetare är arbetsgrupper där löneskillnaderna är som störst. Den här vetskapen inger inte trygghet hos våra studentmedlemmar då vi ser svart på vitt att alla inte har samma möjligheter till att utvecklas i sitt arbete.

En ökad jämställdhet utmanar maktstrukturer och privilegier, det är nödvändigt och Jusek erbjuder fler alternativ till ett mer jämställt arbetsliv. Jusek vill exempelvis främja jämställdhet genom att modernisera föräldraförsäkringen så att 3,5 månad är reserverad till vardera föräldern.

Så låt oss tillsammans arbeta aktivt för att krossa glastaket.

Juseks studerandesektion:
Emma Liikanen
Marco Poblete
Linnéa Dejemo
Hannes Guggenheimer
Emelie Lindvall
Huyao Zhou
Martin Andersson

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör vi för lite för jämställdheten?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.