Henrik Johansson från Inte rasist men skriver om den senaste tidens avslöjanden om SD.
1 av 4
Henrik Johansson från Inte rasist men skriver om den senaste tidens avslöjanden om SD. - Foto: Privat/Faksimil: Inte rasist men/TT
Henrik Johansson.
2 av 4
Henrik Johansson. - Foto: Privat
"Det är absolut nödvändigt att vi snarast rannsakar oss själva och skiftar fokus från att konstant ifrågasätta offret till att lägga fokus på förövaren".
3 av 4
"Det är absolut nödvändigt att vi snarast rannsakar oss själva och skiftar fokus från att konstant ifrågasätta offret till att lägga fokus på förövaren". - Foto: Faksimil: Inte rasist men
"Vi måste titta på samhället i stort, det här beteendet är utbrett från norr till söder och från öst till väster".
4 av 4
"Vi måste titta på samhället i stort, det här beteendet är utbrett från norr till söder och från öst till väster". - Foto: TT

IRM: När vi pekar finger åt SD blundar vi för sexismen i resten av samhället

Inte rasist men: Skuldbeläggandet av kvinnan är strukturellt, inte ett agerande som sker hos enskilda partier. Därför det nu är så viktigt att vårt fördömande inte fastnar vid ett fördömande av endast Sverigedemokraternas agerande.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Henrik Johansson är skribent på och grundare av Inte Rasist Men.

Följ honom på Twitter: @mrhenko123

I fredags avslöjades det, än en gång och oklart vilken gång i ordningen, att Sverigedemokraterna har allt annat än en jämställd syn på kvinnor. Denna gång kunde Expressen avslöja att Sverigedemokraterna mörkat sexuella övergrepp inom partiet och skuldbelägger de kvinnor som anmält övergrepp. När något sådant avslöjas är det lätt att peka på den ”andre” utan att lyfta blicken och se att detta inte på något vis är unikt för SD.

Få har nog missat Expressens avslöjande i fredags där interna mejl och dokument visar hur kvinnor som anmält övergrepp smutskastas genom att deras livsstil ifrågasätts. Hur fulla var de? Hur många relationer har de haft? Hon har ett omoraliskt levende, och så vidare.

Vi var många som reagerade starkt och pekade med hela handen på SD fördömande. Inget fel med det, reaktionen är berättigad, däremot är det viktigt att samtidigt lyfta blicken. Är det här verkligen unikt för SD? Självklart inte, även om partiet genomsyras av kvinnohat från topp till botten så är det inte unikt för den sverigedemokratiska rörelsen.

Vi måste titta på samhället i stort, det här beteendet är utbrett från norr till söder och från öst till väster. Vi kan låtsas som om det bara är ”de andra” som står för den här typen av skuldbeläggande av offren, men tänker vi efter så vet vi att detta inte stämmer.

Det är nog många med mig som måste krypa till korset och inse att vi någon gång under vårt liv reagerat instinktivt med att ifrågasätta offret. Vi kanske inte gått så långt att vi upprättade en rapport där vi ifrågasatte hur många kvinnan haft en relation med, men vi har nog ifrågasatt kvinnans livsstil. Något som är återkommande i hela samhället. Från närstående och lokalsamhället till rättsväsendet..

Skuldbeläggandet av kvinnan är ett strukturellt fenomen, inte ett agerande som sker hos vissa grupper eller enskilda partier. Därför är det nu viktigt att vårt fördömande inte fastnar vid ett fördömande av endast Sverigedemokraternas agerande.

Det är absolut nödvändigt att vi snarast rannsakar oss själva och skiftar fokus från att konstant ifrågasätta offret till att lägga fokus på förövaren.

Henrik Johansson

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.