Lördag 4 Dec
Stockholm

Varför kan inte Bryssel få en dag för sig själva?

Emmie Mikaelsson skriver om rätten att sörja terroroffren i Bryssel.
1 av 3
Emmie Mikaelsson skriver om rätten att sörja terroroffren i Bryssel. Foto: Privat/TT
Emmie Mikaelsson.
2 av 3
Emmie Mikaelsson. Foto: Privat
"Att endast be för Nigeria är det aldrig någon som kritiserar en för".
3 av 3
"Att endast be för Nigeria är det aldrig någon som kritiserar en för". Foto: TT

Debattören: Svenskar måste våga ta sig an ett större kulturellt självförtroende och inte känna sig omoraliska för att man känner det alla människor känner.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Om man ber för Bryssel, måste man be för alla städer i världen. Om man byter sin Facebook profilbild i solidaritet för ett västerländskt land som har genomgått ett terrordåd, är det tydligen problematiskt.

Relativisering når nya höjder när västerländska länder inte längre kan få en dag för sig själva utan att det blir ett problem.

Det är en självklarhet att alla människor är lika värda och att alla former av terrordåd är fruktansvärda. Detta betyder inte att det är omoraliskt att uppmärksamma en händelse i ett land som står oss nära.

EU-projektet är världens mest integrerade och närgångna internationella samarbete. Inte bara ligger vi nära varandra geografiskt, vi har också gemensamma värderingar, politiska system och identiteter.

I går drabbades Bryssel av det värsta terrordådet de upplevt sedan andra världskriget, över 30 personer dödades. Självfallet vill Europas befolkning och andra fördöma dåden och visa solidaritet på sociala medier.

Det har tyvärr vuxit fram en rörelse där kulturell relativisering tar en allt större plats. Man är så mån om att vara ödmjuk om sin egen kultur att man måste ständigt påminna sig själv och andra om att man inte är ’’överlägsen någon annan’’, här i Sverige och säkerligen i andra europeiska länder.

Att visa sitt stöd för ett västerländskt land har reducerats till att handla om västerländsk högdragenhet eller vit överlägsenhet.

Om ett terrordåd sker i Turkiet eller någon annan stans i världen, kommer sannerligen detta uppmärksammas mer i respektive lands media än ett terrordåd som händer i Sverige.

Detta är naturligt för alla länder, inte bara västerländska, och handlar inte om rasism eller om att Turkar är mer värda än Svenskar.

Det handlar bara om att man uppmärksammar event olika mycket beroende på vilken koppling man har till eventet och befolkningen i fråga.

Om man har en personlig anknytning till eventet där man möjligen kan påverkas är det uppenbart att det kommer uppmärksammas mer än ett event som man inte har någon relation till.

Sedan är det uppenbart om man kommer ifrån ett land som har utsatts känner man en starkare personlig anknytning till folket som drabbas.

Att visa stöd för västerländska eller “vita” länder är det enda som det är fel på. Att endast be för Nigeria är det aldrig någon som kritiserar en för.

Svenskar måste våga ta sig an ett större kulturellt självförtroende och inte känna sig omoraliska för att man känner det alla människor känner.

Emmie Mikaelsson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela