1 av 4
- Foto: TT/Totte Löfström
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: AP
4 av 4
- Foto: Totte Löfström

Miljöpartist: ​Låt det vara sommartid året runt

Stefan Nilsson: Vi bör göra dagens sommartid till normaltid året runt, för hälsans skull och samtidigt, på köpet, minska utsläppen som skadar klimatet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I natt, natten mellan lördag och söndag, går vi över till sommartid. Det är den tid som gäller under sju av årets tolv månader, det vill säga större del av året. Skälen till att vi en gång införde sommartid gäller dock i lika stor utsträckning för de övriga fem månaderna, då vi har normaltid (ofta kallad vintertid). Därför bör vi göra sommartid till normaltid året runt.

Det finns tre starka skäl att ta detta steg, vilket rent praktiskt får till följd att vi slutar ställa klockan fram resp. tillbaka två gånger per år. Sommartid som normaltid året runt skulle gynna barns hälsa, minska antalet hjärtattacker och självmord och minska klimatpåverkan.

Det starkaste skälet är att barnen får en extra timme för att leka och röra på sig i dagsljus, vilket är positivt för hälsan. En studie i ”International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity” (2014) visar att barnens rörlighet skulle öka med sex procent under vintermånaderna om dessa var ljusare på eftermiddagarna. Med tanke på det stigande problem vi har med fysisk passivitet och övervikt så skulle ett sådant bidrag till bättre folkhälsa vara värdefullt. Att barn får mer tid för att kunna leka utomhus i dagsljus bör därför vara ett politiskt mål.

Det andra skälet till att dagens sommartid bör vara normaltid året runt är mindre stress i samband med bytena till och från sommartid två gånger per år. Det finns studier som visar att antalet allvarliga hjärtattacker ökar dagarna efter omställningen från normaltid till sommartid. Andra studier visar på högre risk för självmord bland män under veckorna efter bytet till sommartid.

Det tredje skälet är mindre klimatpåverkan. Huvudskälet till att sommartid infördes 1980 var att minska energianvändningen. En brittisk studie, publicerad i "Energy Policy" (2010), visar att koldioxidutsläppen skulle minska om sommartid gällde året om, eftersom elbehovet skulle minska när behovet är som störst (när människor kommer hem på eftermiddag och kväll). Översatt till Sverige skulle det innebära en utsläppsminskning som motsvarar de årliga utsläppen från 30 000 personbilar.

Vissa debattörer har föreslagit att man skulle gå åt andra hållet, alltså att ha dagens normaltid året runt. Problemet med det är att det skulle ge ännu mindre dagsljus och därmed fysisk aktivitet och också ökad energianvändning (genom att sommartiden skulle försvinna). Vi bör därför göra dagens sommartid till normaltid året runt, för hälsans skull och samtidigt, på köpet, minska utsläppen som skadar klimatet.

Stefan Nilsson (MP),
Riksdagsledamot

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du ha sommartid året om?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.