André Lagerkvist tycker till om den svenska skolan.
1 av 3
André Lagerkvist tycker till om den svenska skolan. - Foto: Privat/TT
André Lagerkvist.
2 av 3
André Lagerkvist. - Foto: Privat
"Vi måste som samhälle i stället bejaka att vi är bra på olika saker".
3 av 3
"Vi måste som samhälle i stället bejaka att vi är bra på olika saker". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Skolan måste se att olika människor är bra på olika saker

Debattören: Det är inget grundläggande fel med den svenska skolan. Det är snarare ett fundamentalt fel i hur vi som samhälle betraktar, kontrasterar och värdesätter saker.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Lindita Ann-Charlott Bunyak får i sin ganska spretiga debattartikel svenska skolor att framstå som en plats av krav, ångest och olust.

Bilden hon målar upp framstår instinktivt som provocerande, och det första som slår mig är tanken på människor i andra länder som inte har tillgång till skola överhuvudtaget.

Författaren till artikeln klagar rent utsagt på att de 1 050 kronor hon varje månad får av CSN är otillräckliga för att ”försörja” henne.

Hennes argument framstår stundtals som en skara banaliteter. Genom att skolan är gratis och tillgänglig för alla svenska invånare ger den oss unika möjligheter till att bilda oss och ”resa” genom samhällsklasser, och ur den synvinkeln är skolan ett praktexempel på en utav ljusglimtarna med den svenska välfärdsmodellen.

Med det sagt så måste det ändå finnas någon grad av igenkännande i hennes argumentation.

Jag påstår inte att hennes bild utav skolan är representativ för alla gymnasieelever, men artikeln har fått mycket uppmärksamhet, samtidigt som likartade artiklar som publicerats på denna hemsida har fått stort genomslag.

Och ingen blundar för att den svenska skolan i dag står inför andra problem än den tidigare gjort. Sjunkande resultat inom internationella mätningar, läraryrkets förhållandevis låga status, och kanske framförallt skolans betydande roll inom integrationen är de rådande problem jag har i åtanke.

Men dessa är knappast oöverkomliga problem, och i ärlighetens namn har jag svårt att se att skolan på ett radikalt sätt försämrats i jämförelse med när våra föräldrar var elever.

Däremot ställer författaren något som både överskrider och inkluderar skolproblematiken på sin spets – nämligen den ökande psykiska ohälsan bland unga.

Bunyaks artikel är en slags revolt mot alla förväntningar som vi unga har på oss. Å ena sidan är det förväntningar som vi matas med utifrån – reklam, sociala medier, föräldrar och kamrater – men å andra sidan övergår dessa yttre förväntningar i ett slags självnarrativ där vi hela tiden ställer krav på oss själva.

Byggstenarna i vår självbild utgörs av våra yttre prestationer, och aldrig tidigare har en generation i lika stor utsträckning känt att det ligger i våra händer om vi lyckas eller ej. Detta leder till en outsläcklig bekräftelsetörst, och är precis som Bunyak belyser en källa till oerhörd prestationsångest.

Skolan blir den ultimata platsen för att på flera nivåer släcka denna bekräftelsetörst. Precis som hon beskriver så gör vi det både genom att klä upp eller sminka oss, men också på ett akademiskt plan genom att leva upp – eller inte leva upp – till våra egna och samhällets akademiska förväntningar på oss.

Att vi genom reklam och sociala medier målar upp en helt ouppnåelig bild av vad det är att ”lyckas” är ett problem i sig.

Men om man ställer en apa, en giraff och en elefant bredvid varandra och låter dessa tävla inom samma grenar, råder det en konsensus om att de kommer prestera olika bra beroende på vilken gren dem tävlar i.

Vi är också överens om att det skulle vara orättvist att förutsätta att elefanten vore lika bra på att klättra i träd som apan.

Detta är kanske det största problemet med skolan och samhället i stort. Vi förväntar oss att Lisa med en sorts förutsättningar ska prestera lika bra som Pelle vars förutsättningar är helt annorlunda.

Alla är, och kan inte vara renodlade akademiker, alltså kan vi inte heller förvänta oss det utav våra elever – lika lite som vi kan förvänta oss av elefanten att den ska klättra i träd.

Man kan leva ett lyckligt liv utan att gå ut gymnasiet med bäst betyg i världen, och många av våra föräldrar var knappast några genier i skolan heller. De har andra styrkor och är ändå oumbärliga för samhället.

Vilka tar hand om oss efter läkaren utfört en operation? Sjuksköterskorna. Vilka försörjer samhället med mat? Bönderna. Vem underhåller elektriska ledningar så att jag ens kan skriva denna text? Elektrikern.

Dessa jobb är oumbärliga för samhället, och möjliggör för att andra överhuvudtaget ska kunna studera.

Det är inget grundläggande fel med den svenska skolan. Det är snarare ett fundamentalt fel i hur vi som samhälle betraktar, kontrasterar och värdesätter saker med så ypperligt åtskilda funktioner – och detta är en utav de stora källorna till ångest.

Vi måste som samhälle i stället bejaka att vi är bra på olika saker.

André Lagerkvist

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.