Soha Cheffi och Leo Gerden, från CUF Storstockholm, skriver om innebörden av tiggeri och hur det kan jämföras.
1 av 3
Soha Cheffi och Leo Gerden, från CUF Storstockholm, skriver om innebörden av tiggeri och hur det kan jämföras. - Foto: Privat/TT
Soha Cheffi.
2 av 3
Soha Cheffi. - Foto: Privat
Leo Gerden.
3 av 3
Leo Gerden. - Foto: Privat

Ett förbud mot tiggeri är ett förbud mot människors hjälplöshet

Debattörerna: Vem är det värst för, tiggaren eller den som tvingas se på tiggaren? Det är inte rimligt att förbjuda människor från att tigga för att andra inte gillar att se dem.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Soha Cheffi är andre vice distriktsordförande för CUF Storstockholm.

Leo Gerden är medlem i CUF Storstockholm.

Påskhelgen. Det är den helgen på året då barnen klär ut sig till påskkärringar och påskharar och går runt till olika hem för att tigga godis. Detta är, enligt många, en fin tradition som ska bevaras.

Men hur ser dessa personer på tiggeri i allmänhet? Varför är det mer acceptabelt att tigga godis än att tigga enkronor som går till mat och tak över huvudet?

Det kan tyckas vara fånigt och långsökt att kalla påskkärringarna för tiggare, men faktum är att handlingen kan omfattas av begreppet tiggeri. Att tigga innebär att någon utan motprestation utber sig om ekonomiskt understöd.

Ekonomiskt understöd kan vara såväl pengar som andra föremål. På samma sätt som vissa tigger enkronor utanför ICA tigger barnen godis och pengar att köpa godis för.

Enligt vår mening är det absurt att en form av tiggeri ska vara tillåten bara för att det är en tradition, när man samtidigt vill förbjuda en annan form av tiggeri där man ger pengar till människor i nöd.

Debatten om tiggeri har varit högaktuell de senaste åren. Det finns bland annat vissa sverigedemokrater och moderater som vill förbjuda tiggeri. De hävdar att tiggeri är ett hot mot den allmänna ordningen och vill därför tillämpa undantagsregler.

Sverige är som välkänt medlem i den Europeiska unionen (EU) och har således åtaganden gentemot EU. EU-rätten är överordnad svensk lagstiftning, varför den går före svensk lagstiftning.

Som federalister är detta något vi tycker är bra, men tyvärr är det många som inte förstår att EU bidrar till mer frihet till den enskilda medborgaren.

En central princip inom EU-rätten är likabehandlingsprincipen, vilken innebär att unionsmedborgare som har uppehållsrätt ska behandlas på samma sätt som svenska medborgare.

Alltså, ett förbud mot tiggeri skulle resultera i att svenska missbrukare, hemlösa och kanske till och med påskkärringar skulle drabbas negativt.

Det finns dock ett undantag från denna princip som innebär att unionsländer har rätt att utvisa unionsmedborgare som bryter mot den allmänna ordningen. Denna undantagsregel trädde i kraft år 2014. Dessförinnan fick man utvisa unionsmedborgare med uppehållsrätt som försörjde sig oärligt.

Den form av tiggeri som många vill förbjuda är den man kan se på stan, med en hjälplös människa som ber om dina växelslantar. Dessa människor använder dessa enstaka kronor till mat och annat nödvändigt. En del skickar de till sin familj i sitt hemland för att de också ska kunna leva och barnen ska få gå i skolan.

De här människorna bara sitter ner med en liten kopp framför sig. De stör dig inte och de går för det mesta inte fram till dig. Du kan välja att lägga en slant i koppen, eller inte. Det är helt ditt val. Ingen tvingar dig.

Att förbjuda dessa människor från att tigga kommer inte att lösa situationen. Problemen kommer finnas kvar för dessa människor, troligtvis förvärras de. Skillnaden kommer att vara att vi slipper se tiggare på våra gator och torg.

De kanske flyttar till ett annat land, eller tvingas tigga illegalt. Vem är det värst för, tiggaren eller den som tvingas se på tiggaren? Det är inte rimligt att förbjuda människor från att tigga för att andra inte gillar att se dem.

Det är inte mänskligt.

Om vi ska följa likabehandlingsprincipen kanske vi också måste förbjuda påskkärringar. Vi vill inte leva i ett samhälle där staten säger till människor att de inte får be andra människor om saker.

Om vi endast skulle förbjuda utlänningar från att tigga skulle vi både strida mot EU:s grundläggande principer och regelverk. Det är inte humant, det är populism.

Soha Cheffi,
Andre vice distriktsordförande, CUF Storstockholm

Leo Gerden,
Medlem, CUF Storstockholm

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
EU
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.