Stockholm

Alexander Karim: ​Donald Trump är det bästa som hänt på väldigt länge

1 av 3
. Foto: TT/TT
2 av 3
. Foto: Claudio Bresciani / TT
3 av 3
. Foto: Ap

Skådespelaren: Han är den obstinata femåringen som ligger och skriker på golvet i mataffären. Han är fyllan vi ångrar dagen efter den eldiga debatten på krogen


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Alexander Karim är skådespelare.

Twitter:@AlexanderKarim

Jag vet vad ni tänker. Har han blivit helt galen? Har det brunnit i skallen på honom? Nej. För vad är Donald Trump? Varför har han blivit så stor? Vi pekar finger mot det stora landet i väst och känner att det skulle aldrig gå hem i moder Svea. Vi är alltför förnuftiga för att köpa hans populistiska utspel. Han är en barbar med märklig frisyr och grumliga planer för världspolitiken. Men vem är han? Vad är han?

Han är vår spegelbild. Han är vi. Oss. Alla.

Han är den obstinata femåringen som ligger och skriker på golvet i mataffären. Han är fyllan vi ångrar dagen efter den eldiga debatten på krogen. Han är den där känslan som glöder röd när någon gör våra barn illa. Han är den lilla rösten i huvudet som viskar hemskheter om våra fiender i vargtimman.

Vi ska vara glada för Trump för han är den fysiska manifestationen av vår kollektiva ilska. Han är inte en ensam galning utan ett symtom av den tid vi lever i.

Vi misstänkliggör våra grannar och viskar om våra kollegor. Vi avsäger moral och etik till förmån för tvivelaktig och ofta motsägelsefull statistik. En syrlig text i en anonym webbrymd får oss att vända oss mot våra medmänniskor. Vi stänger våra hjärtan, låser våra dörrar, fängslar vårt förnuft och öppnar hatets fördämningar. Vi mot dem. Alla mot alla.

Jag är Donald Trump. Och du med. Djupt därinne. Allihop. Vi måste erkänna för att kunna förändra. Vi kan ju bättre. För Donald är inte bara en spegel för vilka vi är utan också en påminnelse om det vi inte behöver vara. Han är som de otaliga klipp på skövlade regnskogar och smältande isberg. Förödande, hemskt men inte oåterkalleligt. Han är en trend som kan vändas. Han är våra själars växthuseffekt.

Så tack Donald Trump. Tack för att du visar oss vilka vi är. Tack för att du visar oss vägen bakåt. Vi använder den kompassen för att ta oss framåt. Uppåt. Du är vår väckarklocka och vi har tryckt på snooze länge nog. Knappen funkar inte längre. Det är dags att vakna. Stiga upp.

Och se oss i spegeln.

Alexander Karim,
Skådespelare

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.