Grön Ungdom: Förbjud äldre att ställa upp i val
Debattörerna: Grön Ungdom föreslår ett akut totalstopp för äldre kandidater i 2018 års val. En åldersgräns är förstås ingen långsiktig lösning, men när partierna själva misslyckas krävs handfasta metoder för att bevara demokratin.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Mårten Roslund är språkrör för Grön Ungdom.
Hanna Lidström är språkrör för Grön Ungdom.
OBS! Den här debattartikeln var ett aprilskämt!
Antalet gamlingar i svensk politik är inte bara oroväckande – det är ett hot mot den representativa demokratin. Grön Ungdom kräver ett totalstopp för äldre kandidater i nästa val.
TT rapporterade i veckan att en fjärdedel av alla kommunpolitiker numera är över 65 år gamla. Värst är det i Munkfors där inte en enda politiker är under 30 år.
Trots en livfull debatt om ungas inflytande verkar utvecklingen gå åt fel håll, och gnisslet från rullatorhjulen ekar allt högre i maktens korridorer.
Sedan förra mandatperioden har genomsnittet för andelen gamlingar i politiken växt till skrämmande 27 procent.
När de äldre beslutsfattarna blir fler skickas en tydlig signal till Sveriges ungdomar: ni hör inte hemma i politiken. Med en hög medelålder i fullmäktigesalarna blir det helt enkelt färre unga som hittar en förebild i folkmakten.
Visst finns det en tjusning med att ta sig en redig Bridge-kväll då och då, men politiken får inte bli en exklusiv seniorklubb.
En fungerande demokrati ska företräda alla medborgare i samhället. I den gröna framtidsvisionen är det skillnad på kommunfullmäktige och PRO.
Frågan om föryngring handlar dock inte bara om representation. Olika erfarenheter påverkar politikens innehåll. På kommunal nivå är individen stundtals viktigare än partiet.
Hur ska nya studentbostäder få bygglov när politikernas högsta prio är billigare pensionärsboenden?
Vad händer med besluten om alkoholtillstånd för nattklubbar när alla i kommunfullmäktige vill sova efter Go’kväll?
Politik handlar om att prioritera – och som unga politiker är vi oroade. Pensionärer har som bekant en märklig fascination för att betala med mynt, att få säga n-boll och äta godis som är hårt nog att rubba de mest välsittande löständer.
Hur ska dessa personer kunna fatta beslut som angår oss alla?
Vi gröna välkomnar många åtgärder för att inkludera unga i politiken. Rösträttsåldern behöver sänkas och kommunala uppdrag måste gå att kombinera med utbildning.
Eftersom unga rör sig mer på bostadsmarknaden bör det vara tillåtet att engagera sig i en kommun där en inte är bosatt. Sådana förslag är viktiga steg på vägen, men dagens situation kräver skarpare lagstiftning.
Grön Ungdom föreslår ett akut totalstopp för äldre kandidater i 2018 års val. En åldersgräns är förstås ingen långsiktig lösning, men när partierna själva misslyckas krävs handfasta metoder för att bevara demokratin.
Det är dags att hålla de gamla under kontroll och öppna upp politiken för alla.
Mårten Roslund,
Språkrör Grön Ungdom
Hanna Lidström,
Språkrör Grön Ungdom