Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kalla inte terroristerna som åker och slåss med IS för svenskar

- 01/04/2016, 11:45 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

TT

SDU: Det handlar inte om svenskar, det handlar om islamistiska terrorister och de ska benämnas därefter.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen basunerade Expressen ut budskapet att ”flera svenskar med koppling till IS är gripna”. Man åsyftade då att fyra personer med koppling till Sverige har gripits i Turkiet då de var på väg till Syrien för att strida tillsammans med IS.

Min fråga är nu, varför är media alltid så fascinerade av att benämna islamistiska terrorister som svenskar? Det är knappast första gången detta sker och det är inte bara i Expressen.

Vad är det de vill uppnå? Varför är de så otroligt intresserade av att nedvärdera vårt folk genom att förknippa oss med simpla barbarer till terrorister?

Jag vet inte om dessa personer som gripits bor i Sverige och i så fall hur länge man gjort det. Men det är i det här fallet inte heller intressant.

Låt oss börja med att konstatera att en persons nationstillhörighet inte ändras bara för att man passerar en landsgräns.

Svenskar som åker till Spanien blir inte för den sakens skull spanjorer. Att vara svensk innebär att man själv känner sig svensk, att man av sin omgivning uppfattas som svensk och att man delar svenska värderingar och normer.

Vad svenska värderingar och normer egentligen innebär är ingenting som kan sammanfattas enkelt på ett papper.

Snarare är det ett slags medelvärde av alla de värderingar och normer som florerar i vårt samhälle. Det kan exempelvis handla om respekten för män och kvinnors lika värde, respekten för det demokratiska samhället eller den tillit som många svenskar känner till varandra.

Dessa personer som reser till Syrien för att strida med IS gör detta för att tortera, våldta och mörda och de drivs av ett hat av sällan skådat slag.

Allt detta påstår de sig göra i islams namn och de använder Allah för att rättfärdiga sina omänskliga handlingar.

Att resa till ett land för att med våld ta makten genom att injaga skräck i befolkningen. Genom att avrätta oliktänkande eller de med annan sexuell läggning, och i allmänhet tvinga människor att leva under vidriga förhållanden – kan inte någonstans passa in i vad jag tidigare beskrev som att dela svenska normer och värderingar.

Snarare raka motsatsen. Med andra ord, dessa personer är allt annat än vad som kan betraktas som svenskar och jag tycker att det är djupt tragiskt att den mediekår som ska verka för vårt folk snarare tycks göra det motsatta.

En gång för alla. Expressen: det handlar inte om svenskar, det handlar om islamistiska terrorister och de ska benämnas därefter. Sluta jämställa vårt folk med dessa vedervärdiga och barbariska terrorister. Vi förtjänar bättre.

Adam Berg,
Vice ordförande, SDU

Ska vi kalla dem svenskar?