Mikail Yüksel skriver om att förståelsen för religion och individen är är större än de flesta tror.
1 av 3
Mikail Yüksel skriver om att förståelsen för religion och individen är är större än de flesta tror. - Foto: Privat/TT
Mikail Yüksel.
2 av 3
Mikail Yüksel. - Foto: Privat
"Människor är mer kunniga om Islam och terrorsekterna än vad vi egentligen tror."
3 av 3
"Människor är mer kunniga om Islam och terrorsekterna än vad vi egentligen tror." - Foto: Tsering Topgyal/TT

Sluta försöka bevisa att alla muslimer inte är terrorister

Debattören: Vi muslimer måste göra oss av med vårt komplexfyllda beteende med att försöka bevisa att vi inte är terrorister. Människor är mer kunniga om Islam och terrorsekterna än vad vi egentligen tror.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikail Yüksel är svensk-turkisk debattör, och ordförande för Centerturkarna Göteborg.

Terrorism fortsätter visa sitt fruktansvärda ansikte runt om i världen. För några veckor sedan drabbades Ankara åter igen, därefter Istanbul av terrordåd.

Terrorsekterna fortsatte sedan drabba oskyldiga människor i Bryssel och Bagdad. Terrorns mål har som vanligt varit civila i alla dessa länder.

Att en del försöker bevisa att alla muslimer inte är terrorister efter varje attentat som utförs av Daesh, är mycket upprörande.

Debatten om att alla muslimer inte är terrorister, börjar bli en förtretlig tradition som måste upprepas gång på gång när ett europeiskt land drabbas av så kallade islamistiska terroristorganisationer.

Både muslimska och icke-muslimska debattörer får plats på scenen och tävlar om att bevisa att Daesh inte representerar muslimer varje gång.

Ismail som är lärare i Angered i Göteborg är en utav dem. Han hävdar i en debattvideo som publicerades i SVT Opinion att man oftast hör att ”muslimer” har ett ansvar över terrorismen. Han utvecklar sin argumentation vidare och betonar att Daesh har dödat muslimer mest i världen.

”Visste ni att självmord är största synden inom Islam” frågar Ismail i videon och tror att många inte är medvetna om det.

Denna debattvideo som riktar sig till icke-muslimer, har fått flera tusen gilla-markeringar och visningar på Facebook, vilket visar att fler har samma tanke som Ismail.

Som en person som umgåtts med icke-muslimer sedan 2001 i studie- och arbetslivet, som en politiker som träffar nya människor nästan dagligen, har jag aldrig sett någon i min omgivning, som drar alla muslimer över en kam, som Ismail och andra debattörer påstår.

Tro mig, de flesta icke-muslimer känner till Islam lika mycket som Ismail själv. Redan i grundskolan börjar man läsa om världsreligioner och lär sig skillnaden mellan den rätta Islam och olika sekter som förvränger religionen efter eget behag.


Vi muslimer måste göra oss av med vårt komplexfyllda beteende med att försöka bevisa att vi inte är terrorister. Människor är mer kunniga om Islam och terrorsekterna än vad vi egentligen tror.

När en 21-årig man utförde ett knivdåd i Trollhättan, så låg ett rasistiskt och islamofobiskt motiv bakom morden, men det gjorde inte att vi stämplade alla icke-muslimer som främlingsfientliga eller islamofober.

Och lika lite så försökte inte alla icke-muslimer att bevisa att de inte var främlingsfientliga eller islamofober. Vi drog helt enkelt inte alla människor över en kam.

Varför tror vi då att människor ser alla muslimer som ansvariga över terrorismen i världen?

Mikail Yüksel,
Svensk-turkisk debattör, Ordförande Centerturkarna Göteborg

/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.