Ebba Grape skriver om att rasism och att världen får aldrig bli så svartvit att vi beskyller en stor och omfattande grupp människor för något.
1 av 3
Ebba Grape skriver om att rasism och att världen får aldrig bli så svartvit att vi beskyller en stor och omfattande grupp människor för något. - Foto: Privat/TT
Ebba Grape.
2 av 3
Ebba Grape. - Foto: Privat
"Fördomar bygger inte ett tryggt samhälle. Fördomar skapar istället ett "vi och dem", och i ett tryggt samhälle finns det inget vi och dem. Det finns bara vi."
3 av 3
"Fördomar bygger inte ett tryggt samhälle. Fördomar skapar istället ett "vi och dem", och i ett tryggt samhälle finns det inget vi och dem. Det finns bara vi." - Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT

Vi behöver jämlikhet och feminism – mot rasismen

Debattören: Att acceptera att människor beskyller andra människor på grund av deras ursprung, språk eller utseende är också att vara en del av rasismens normalisering.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ebba Grape är 20 år och bor Stockholm, men är uppvuxen i Skara.

Ebba jobbar som verksamhetsutvecklare för en ungdomsorganisation.

Tidigt på påskdagens morgon blev en tjej i min egen ålder utsatt för ett våldtäktsförsök i min hemstad.

Det kunde lika gärna ha varit min bästa kompis från grundskolan eller den där tjejen på gymnasiet som gick i min spanskakurs. Det kunde lika gärna ha varit någon annan vän från min uppväxt, det kunde faktiskt lika gärna ha varit jag.

Med största sannolikhet är jag inte den enda som upprörts och oroats för gamla vänner när en så fruktansvärd nyhet kommit så nära inpå.

Samtidigt fylls mina flöden på sociala medier av människors vilt rasistiska spekulationer om gärningsmännen. Dessvärre tycks argumenten vunnit otänkbart mycket fotfäste och acceptans. Det måste vi sätta stopp för.

Polisen letar efter tre män som ska ha gett sig på kvinnan. De ska ha tagit ner henne på marken, hållit fast henne och försökt slita av henne kläderna samt bränt henne med en cigarett.

Polisen har också uppgett bland annat till Expressen att de kommunicerat på ett annat språk. På det sistnämnda nappade självklart de främlingsfientliga rösterna.

Människor kommenterar plötsligt på Facebook saker som att de skyldiga med största sannolikhet är mörkhyade, eller att en del tidningar är ”för politiskt korrekta” för att de inte valt att fokusera mer på detaljen om ett annat språk.

Jag ser hur ett blogginlägg delas med en text som mynnar ut i att allt som gjort min hemstad mer otrygg de senaste åren beror på invandring. Att blogginläggets första källhänvisning dessutom är till den främlingsfientliga sajten Fria Tider ger mig en klump i magen.

Har ni delat fel blogginlägg? Vet ni vad Fria Tider är? Har ni inte läst hela texten eller missat kommentarerna som försöker upplysa er om att texten är rasistisk?

Jag blir fylld av frågor, rädd och förbannad. För det enda som motiverar dessa argument är fördomar och för att citera Olof Palme: "Fördomar är framförallt ett uttryck för okunnighet och rädsla".

Fördomar bygger inte ett tryggt samhälle. Fördomar skapar istället ett "vi och dem", och i ett tryggt samhälle finns det inget vi och dem. Det finns bara vi.

När vi ser att 98 procent (BRÅ:s statistik 2013) av dem som misstänks för sexualbrott i Sverige är män är inte lösningen att minska invandringen eller peka ut människor med utländsk bakgrund som förövare.

Det handlar snarare om att vi tillsammans måste bygga ett feministiskt samhälle. Vi måste jämställa kvinnor och män och aktivt arbeta bort den patriarkala kulturen.

När vi exempelvis ser Stockholms tydliga segregering där ekonomi och bakgrund helt avgör var människor bor och vilka framtidsmöjligheter de har måste vi våga ta upp kampen på riktigt.

Vi måste våga ta kampen för jämlikheten, för feminismen, mot sexism och rasism. Vi måste ta plats, höras och synas tillsammans.

Världen kommer aldrig vara så svartvit så att vi kan beskylla en stor och omfattande grupp människor för något. Världen kommer aldrig vara så svartvit att vi någonsin kan säga ”det är invandrarnas fel”.

Vad som hände den unga kvinnan på påskdagens morgon är något ingen människa ska behöva utsättas för och jag hoppas verkligen att polisen hittar de skyldiga.

I diskussionen omkring måste jag tyvärr påminna om att en våldtäkt alltid är en våldtäkt. Likaså är ett våldtäktsförsök alltid är ett våldtäktsförsök. Det är lika illa oavsett våldtäktsmannens bakgrund.

Att acceptera att människor beskyller andra människor på grund av deras ursprung, språk eller utseende är också att vara en del av rasismens normalisering.

Låt den inte fortgå. Vi kan inte låta den fortgå.

Ebba Grape

/
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.