Evah Åberg skriver om den animerade kropp SVT visade i Fråga doktorn i går.
1 av 3
Evah Åberg skriver om den animerade kropp SVT visade i Fråga doktorn i går. - Foto: Privat/Faksimil SVT
Det var under gårdagen i tv-programmet "Fråga doktorn" på SVT som den omtalade bilden som föreställer en naken kvinna dök upp.
2 av 3
Det var under gårdagen i tv-programmet "Fråga doktorn" på SVT som den omtalade bilden som föreställer en naken kvinna dök upp. - Foto: Faksimil SVT
Evah Åberg.
3 av 3
Evah Åberg. - Foto: Privat

Snälla SVT: Våga visa andra kroppar än de med smal midja och stora bröst

Debattören: Varför skulle inte SVT kunnat visa något som inte visas i media varje dag? Varför skulle det inte kunnat vara en kvinnokropp med könshår?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Evah Åberg är 24 år gammal och jobbar som personlig assistent. Hon brinner för samhällsfrågor, bland annat för att bekämpa psykisk ohälsa.

Läs mer av Evah på hennes blogg: http://evahle.se.

Vi lever med en idealbild av hur en människa ska se ut. Man kan se dessa människor överallt. I sociala medier, i tidningar, på tv och överallt matas vi med vad det rätta utseendet egentligen är.

Många av er kanske har sett att SVT har varit i blåsväder på grund av sin animerade kvinnokropp i programmet Fråga doktorn, och jag har sett att det är många som inte förstår kritiken som är riktad till programmet.

I programmet pratas det om B12-brist och som bild har de en animerad naken kvinnokropp, med stora runda bröst, smal midja och rakat kön.

Många undrar varför detta skulle vara fel, men frågan jag tycker vi ska diskutera är vad som händer när människor matas med ett ideal. Vad händer med de som inte ser ut så? Med de som lider av en ätstörning, depression eller till exempel diagnosen BDD, inbillad fulhet som den kallas på svenska?

Vad händer med de som har mycket komplex över sin kropp när de alltid matas med hur en människa ska se ut?

Det är denna typ av kvinna som ses i de flesta sammanhang och detta är enligt media och samhället det man ska sträva efter.

Överallt kan vi läsa om hur vi ska gå ned i vikt, få bort kärlekshandtagen eller komma i bikinin till beach 2016.

Det handlar inte om att det är fel att se ut som bilden SVT visade, för det är givetvis en väldigt vacker kvinnokropp likt andra kroppar, och vad man finner attraktivt är givetvis en smaksak, men vi måste dra frågan ett steg längre.

Varför skulle inte SVT kunnat visa något som inte visas i media varje dag? Varför skulle det inte kunnat vara en kvinnokropp med könshår?

Media och samhället borde lägga tiden på att bygga unga, starka och självständiga individer, men i stället bryter de ned dem och får dem att tro att de inte duger som de är och media tjänar pengar på det.

En studie från Sveriges kvinnolobby visar att nio av tio unga kvinnor inte är nöjda med sina kroppar, att media många gånger fått dem att må dåligt över sitt utseende.

Siffror från KÄTS visar att det är ungefär 100 000 människor i Sverige som lider av en diagnostiserad ätstörning. Det genomförs ca 25 000 skönhetsoperationer varje år i Sverige. Ca 85 procent görs av kvinnor.

SIFO har gjort en undersökning på uppdrag av SVT där 1 000 personer intervjuades. Populärast är det bland tjejer mellan 15-29 år att vilja fixa till något på sin kropp och det har ökat med nästan 40 procent på enbart två år.

Nu sitter nog vissa av er och tänker: ”Men det är väl bara att strunta i idealen och gå sin egen väg. Det gör jag och det går hur bra som helst!”.

Det är jättebra att du klarar det, men det handlar inte om dig. Det handlar om de där människorna som hamnar i självskadebeteenden för att de inte klarar av pressen och som statistiken visar så är det faktiskt ganska många som hamnar just där.

Många av er tänker nog också: ”Men det är ju bara en animerad bild, hur ska den kunna få någon att må dåligt?”.

Ja, det är en animerad bild, men när just den bilden av en kvinna syns överallt i samhället, animerad som verklig så skapas ett ideal just för att det är detta som anses vara den rätta kroppen.

Vare sig vi vill eller inte så är det väldigt lätt att bli påverkad av dessa ideal och direkt någon sticker ut ur idealet får personen höra vad ful och hemsk personen är.

Något måste ju faktiskt vara orsaken till att så många unga människor är så missnöjda med sitt utseende och vill ändra det. Idealet måste få ett stopp, människor ska inte behöva gråta sig till sömns på grund av att de inte känner att de passar in, och ni måste sluta ge offren skulden!

Man väljer inte att må dåligt, man väljer inte att hata sin kropp eller att få anorexia. Vi måste lyfta fram detta och våga göra skillnad.

Vi kan välja hur vi väljer att visa en människokropp. Vi kan välja att hjälpa människor som mår dåligt.

Vi kan välja att fler kroppstyper blir accepterade i samhället, men då måste det bli en ändring och fler kroppstyper måste få synas i media.

Evah Åberg

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.