Snälla SVT: Våga visa andra kroppar än de med smal midja och stora bröst
Debattören: Varför skulle inte SVT kunnat visa något som inte visas i media varje dag? Varför skulle det inte kunnat vara en kvinnokropp med könshår?
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Evah Åberg är 24 år gammal och jobbar som personlig assistent. Hon brinner för samhällsfrågor, bland annat för att bekämpa psykisk ohälsa.
Läs mer av Evah på hennes blogg: http://evahle.se.
Vi lever med en idealbild av hur en människa ska se ut. Man kan se dessa människor överallt. I sociala medier, i tidningar, på tv och överallt matas vi med vad det rätta utseendet egentligen är.
Många av er kanske har sett att SVT har varit i blåsväder på grund av sin animerade kvinnokropp i programmet Fråga doktorn, och jag har sett att det är många som inte förstår kritiken som är riktad till programmet.
I programmet pratas det om B12-brist och som bild har de en animerad naken kvinnokropp, med stora runda bröst, smal midja och rakat kön.
Många undrar varför detta skulle vara fel, men frågan jag tycker vi ska diskutera är vad som händer när människor matas med ett ideal. Vad händer med de som inte ser ut så? Med de som lider av en ätstörning, depression eller till exempel diagnosen BDD, inbillad fulhet som den kallas på svenska?
Vad händer med de som har mycket komplex över sin kropp när de alltid matas med hur en människa ska se ut?
Det är denna typ av kvinna som ses i de flesta sammanhang och detta är enligt media och samhället det man ska sträva efter.
Överallt kan vi läsa om hur vi ska gå ned i vikt, få bort kärlekshandtagen eller komma i bikinin till beach 2016.
Det handlar inte om att det är fel att se ut som bilden SVT visade, för det är givetvis en väldigt vacker kvinnokropp likt andra kroppar, och vad man finner attraktivt är givetvis en smaksak, men vi måste dra frågan ett steg längre.
Varför skulle inte SVT kunnat visa något som inte visas i media varje dag? Varför skulle det inte kunnat vara en kvinnokropp med könshår?
Media och samhället borde lägga tiden på att bygga unga, starka och självständiga individer, men i stället bryter de ned dem och får dem att tro att de inte duger som de är och media tjänar pengar på det.
En studie från Sveriges kvinnolobby visar att nio av tio unga kvinnor inte är nöjda med sina kroppar, att media många gånger fått dem att må dåligt över sitt utseende.
Siffror från KÄTS visar att det är ungefär 100 000 människor i Sverige som lider av en diagnostiserad ätstörning. Det genomförs ca 25 000 skönhetsoperationer varje år i Sverige. Ca 85 procent görs av kvinnor.
SIFO har gjort en undersökning på uppdrag av SVT där 1 000 personer intervjuades. Populärast är det bland tjejer mellan 15-29 år att vilja fixa till något på sin kropp och det har ökat med nästan 40 procent på enbart två år.
Nu sitter nog vissa av er och tänker: ”Men det är väl bara att strunta i idealen och gå sin egen väg. Det gör jag och det går hur bra som helst!”.
Det är jättebra att du klarar det, men det handlar inte om dig. Det handlar om de där människorna som hamnar i självskadebeteenden för att de inte klarar av pressen och som statistiken visar så är det faktiskt ganska många som hamnar just där.
Många av er tänker nog också: ”Men det är ju bara en animerad bild, hur ska den kunna få någon att må dåligt?”.
Ja, det är en animerad bild, men när just den bilden av en kvinna syns överallt i samhället, animerad som verklig så skapas ett ideal just för att det är detta som anses vara den rätta kroppen.
Vare sig vi vill eller inte så är det väldigt lätt att bli påverkad av dessa ideal och direkt någon sticker ut ur idealet får personen höra vad ful och hemsk personen är.
Något måste ju faktiskt vara orsaken till att så många unga människor är så missnöjda med sitt utseende och vill ändra det. Idealet måste få ett stopp, människor ska inte behöva gråta sig till sömns på grund av att de inte känner att de passar in, och ni måste sluta ge offren skulden!
Man väljer inte att må dåligt, man väljer inte att hata sin kropp eller att få anorexia. Vi måste lyfta fram detta och våga göra skillnad.
Vi kan välja hur vi väljer att visa en människokropp. Vi kan välja att hjälpa människor som mår dåligt.
Vi kan välja att fler kroppstyper blir accepterade i samhället, men då måste det bli en ändring och fler kroppstyper måste få synas i media.