Max Sjöberg, liberal debattör, skriver om den senaste tidens debatt kring Mehmet Kaplan och att statsminister Löfven bör ser det allvarliga i Kaplans omdöme.
1 av 3
Max Sjöberg, liberal debattör, skriver om den senaste tidens debatt kring Mehmet Kaplan och att statsminister Löfven bör ser det allvarliga i Kaplans omdöme. - Foto: Privat/TT
Max Sjöberg.
2 av 3
Max Sjöberg. - Foto: Privat
"Om inte Kaplan inte själv inser att hans förtroendekapital är förbrukat borde rimligen Stefan Löfven ha den goda smaken att sparka honom."
3 av 3
"Om inte Kaplan inte själv inser att hans förtroendekapital är förbrukat borde rimligen Stefan Löfven ha den goda smaken att sparka honom." - Foto: Maja Suslin/TT

Om Löfven inte sparkar Kaplan borde riksdagen tvinga bort honom

Debattören: Om inte heller Löfven inser det ohållbara i situationen med en minister som vid upprepade tillfällen fått sin demokratiska värdegrund ifrågasatt så måste alliansen ta sitt ansvar och väcka en misstroendeomröstning.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Max Sjöberg är liberal debattör, och kandiderar till vice ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

Följ Max på Twitter.

Bostadsminister Mehmet Kaplan har blivit de stora rubrikernas man. Igen. Och inte heller den här gången handlar rubrikerna om att han lanserat stora reformer för att öka bostadsbyggandet i Sverige. Utan om att han suttit och ätit middag ihop med Ilhan Senturk, ordförande för den högerextrema ultranationalistiska gruppen Grå vargarna. Nu måste måttet vara rågat.

Om inte Stefan Löfven har stake nog att avskeda honom borde alliansen göra slag i saken och väcka misstroendevotum mot honom.

Grå vargarna är inte vilken högerextrem organisation som helst. Enligt turkiska myndigheter ligger de bakom över 500 mord. De misstänks ligga bakom ett bombdåd i Thailand som förra året dödade 20 människor. Ett samröre med Grå vargarna är fruktansvärt, och inte ett borgerligt påhitt för att svartmåla en miljöpartist. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt kallade exempelvis organisationen "en fascistisk organisation som har mördat armenier, kurder och turkiskt vänsterfolk". De har till och med försökt mörda påven.


När Kaplan först fick frågor av Expressen om det inträffade anklagade han dem för att ägna sig åt "låg journalistik".

Senare under dagen försökte han skylla på att han som gäst inte kan ta ansvar för vilka andra som befinner sig där, och under kvällens avsnitt av Aktuellt där han vägrade debattera med liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm, försökte han avfärda och tona ned det inträffade.

Det är inte heller första gången Kaplan trampar i klaveret. 2014 var han i blåsväder efter att ha jämfört människor som åker ner för att ansluta sig till terrororganisationen IS med de frivilliga svenskar som stred för Finland under finska vinterkriget.

2011 bjöd han in den ökända antisemiten Yvonne Ridley till Sveriges riksdag. Ridley har bland annat beskrivit Israel som "den äckliga lilla vakthunden åt USA, Mellanösterns sår". Och lovar att hennes eget parti (Respect Party) är "sionistfritt…om det fanns någon sionist i Respect Party skulle de jagas och bli utsparkade".

Gång på gång visar Mehmet Kaplan upp skrämmande dåligt omdöme gällande i vilka kretsar han umgås och gång på gång gör han tveksamma uttalanden. Han är minister och del av Sveriges regering.

Det är inte bara ett problem för honom själv eller hans parti, utan skadar kraftigt bilden av Sverige när en av våra ministrar gång på gång förknippas med antidemokratiska rörelser.

Jag brukar vara skeptisk till när oppositionen kräver ministrars avgång och vill avsätta regeringar hit och dit – men det måste få finnas en gräns och den har Kaplan passerat för länge sedan.

Hans uttalanden i Aktuellt i går visar också att han inte själv tycks förstå allvaret i det han gjort, vilket innebär att något liknande mycket väl skulle kunna hända igen i framtiden. Om inte Kaplan själv inser att hans förtroendekapital är förbrukat borde rimligen Stefan Löfven ha den goda smaken att sparka honom.

Om inte heller Stefan inser det ohållbara i situationen med en minister som vid upprepade tillfällen fått sin demokratiska värdegrund ifrågasatt så måste alliansen ta sitt ansvar och väcka en misstroendeomröstning.

Rimligtvis borde det finnas riksdagsledamöter även på den rödgröna sidan som inser det problematiska i att en minister äter middag med högerextremister, jämför IS-krigare med frivilliga svenskar i finska vinterkriget och vid bjudit in antisemiter.

Marcus Birro fick löpa gatlopp i media och avskedades efter att ha ätit lunch med representanter för Sverigedemokraterna. Reaktionerna när Kaplan äter middag med högerextremister med hundratals liv på sitt samvete borde inte bli mindre.

Hans katastrofala omdöme är inte bara ett problem för honom själv och regeringen, utan också för bilden av Sverige som en liberal demokrati. Därför är det dags att han får sparken.

Max Sjöberg,
Liberal debattör

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.