Podcasten Genuin läderkula är trötta på konstgräs-
1 av 2
Podcasten Genuin läderkula är trötta på konstgräs- - Foto: TT/TT
Podcasten Genuin läderkula.
2 av 2
Podcasten Genuin läderkula. - Foto: Privat

Fotboll ska spelas på naturgräs – plast förstör sporten

Podcasten Genuin läderkula: Vi vill från och med 2018 känna doften av nyklippt gräs på alla allsvenska arenor.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ludwig Billengren är journaliststudent på Södertörns högskola och har ett brinnande idrotstintresse i största allmänhet och allsvenskan i synnerhet.

Johan Björck är journaliststudent på Södertörns högskola. Han brinner för Djurgården och svensk fotboll i allmänhet.

Sebastian Pearson är journaliststudent på Södertörns högskola. Han gillar den genuina fotbollen, Allsvenskan.

Vi är många som älskar Allsvenskan – kanske fler i år än någonsin. Vi brinner för olika lag, olika spelare och olika fotbollsrelaterade ämnen, men samtliga inom fotbollsetablissemanget kan enas i en fråga - allsvensk herrfotboll ska spelas på naturgräs.

I år spelar nio av sexton allsvenska lag matcher på konstgräs. Det innebär att mer än hälften av alla lag spelar på ett underlag, där fotboll enligt tradition inte ska äga rum.

Hur hade det sett ut om hälften av alla SHL-lag spelade ishockey på asfalt? Det hade blivit en annan idrott, så ser vardagen ut för klubbar i Allsvenskan.

Övergången har gått snabbt, plågsamt snabbt. Sundsvall var först ut i allsvenskan med att introducera konstgräs 2002. Därefter har vansinnet fortsatt.


För varje år som går är det fler lag än tidigare som spelar på konstgräs. För fem år sedan hade allsvenskan fem konstgräslag och för tio år sedan spelade fyra allsvenska lag på plast.

Det blir bara värre och värre, snaran knyts åt hårdare kring den traditionella fotbollen, medan några av Europas mest hängivna fotbollssupportrar får följa misären med bakbundna armar.

Det är knappast en teori att plastfotboll skiljer sig från naturgräsfotboll. Det är sanning. Plast leder till att den genuina läderkulan rullar fortare, bidrar till färre närkamper och resulterar i att svenska fotbollsspelare lär sig att spela på ett underlag som används i minimal grad i övriga världen.

Inte nog med att sporten blir en annan. De hårdnackade defensiva spelarna, i likhet med Pontus Wernbloom, får stå i skymundan.

Konstgräs är ett träningsredskap. Det underlättar för svenska lag under vinterhalvåret. Det är naturligt. Plast kan vara bra för att spelare ska lära sig att spela en snabb och intensiv fotboll. Det kan gynna många spelare i deras karriärer, men det ska inte ersätta gräs på allsvenska arenor. Det får inte bli en ny idrott.

Naturgräs kostar. Det är ingen nyhet. Enligt Falkenberg kommuns beräkningar kostar driften av naturgräs 650 000 kronor mer varje år än konstgräs, samtidigt som det kan användas 950 timmar färre om året. Det är mycket, men helt klart värt det för att bevara traditionell fotboll.

Svenska fotbollsförbundet satte 2014 upp nya arenakrav. Det ska finnas 50 pressplatser på alla allsvenska arenor, 75 platser i anslutning till en presskonferens, samt rum för dopingkontroller. Det kostar också.

Varför tar svenska fotbollsförbundet beslut om krav gällande övriga delar av arenan, men inte beslut om gräset? Det är där bollen är i rullning, det är där svensk fotboll äger rum både direkt och indirekt. Vi i Genuin Läderkula anser att det är helt oförståeligt.

Vi vill från och med 2018 känna doften av nyklippt gräs på alla allsvenska arenor. Vi vill se allsvenska lag spela fotboll på ett underlag som fotbollslag ute i Europa använder. Vi vill se svenska fotbollsförbundet ta beslut om att allsvensk fotboll återigen ska bli på riktigt.

Podcasten Genuin Läderkula:

Ludwig Billengren

Johan Björck

Sebastian Pearson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska fotboll spelas på naturgräs?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.