Mi de Keiser känner sig inte trygg i dagens Sverige.
1 av 4
Mi de Keiser känner sig inte trygg i dagens Sverige. - Foto: Privat/Ap
"För det räcker nu. För jag ser människor men vill kunna se mänsklighet".​
2 av 4
"För det räcker nu. För jag ser människor men vill kunna se mänsklighet".​ - Foto: AP
Mi de Keiser.
3 av 4
Mi de Keiser. - Foto: Privat
Mi de Keiser.
4 av 4
Mi de Keiser. - Foto: Privat

Ni säger att Sverige aldrig varit tryggare – jag har aldrig känt mig mer otrygg

Debattören: Det är inte okej att innan en fest behöva planera vad man ska ha med sig i väskan för att skydda sig om det värsta inträffar.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mi de Keiser är 18 år gammal och studerar på Uppsala universitet till gymnasielärare.

Hon är Bosatt i Västerås, där hon jobbar som vårdbiträde och lärarvikarie i högstadiet

De säger att Sverige aldrig har varit tryggare, jag säger att jag aldrig känt mig mer otrygg. De säger att det är samhällets fel. Jag säger att samhället är vi. Samhället är du som läser det här, tillsammans med oss.

Tillsammans bildar vi samhället och är de orsakande faktorerna till varför vi får leva i ett mer otryggt Sverige än någonsin förr.

Tjejer likaså som killar, går runt med vapen i händerna för otryggheten vi skapar gentemot varandra. Det är en otrygghet att läsa nyheter om att gravida kvinnor blir misshandlade, bilar blir uppbrända, unga som äldre blir mördade och omyndiga småflickor misshandlar samt blir misshandlade.

Det är en otrygghet att med egna ögon se centrum gå från att vara ett ställe där man kunde sitta och njuta på kvällarna till ett ställe som man från långt håll kan se maskerade ungdomar i gäng.

Vissa väljer att skylla på föräldrarna och uppfostran, andra väljer att skylla på politikerna i Sverige. Jag väljer att skylla på de som utför dessa fruktansvärda handlingar som drabbar inte endast offret utan hela samhället i sig. För glöm inte, de enda som kan styra våra handlingar är vi själva.

I slutändan handlar det om orsak och verkan. Även om en händelse direkt inte påverkar oss själva, blir vi ändå drabbade då vi befinner oss i samhället där de som utför dessa brott lever bland oss.

Människors rädsla för sin egen och ens näras säkerhet växer dag för dag. Människor har nyckelklippor mellan knogarna när de går ut på kvällarna med rädslan att vem som helst, när som helst, kan komma att göra vad som helst.

Detta handlar inte enbart om rasism även om det är en påverkande faktor till varför flera brott begås. Detta handlar mer om oss som individer oavsett hur man ser ut eller vart någonstans man kommer ifrån.

Vi alla är lika utsatta och det är inte okej. Det är inte okej att innan en fest eller utgång behöva planera vad man ska ha med sig i väskan för att skydda sig om det värsta inträffar. Det är inte ok att innan man kliver ur bilen på kvällen ska behöva sätta de där nycklarna mellan knogarna för att känna sig mer säker under sin väg hem.

Vi alla har ett ansvar att tillsammans bevara samhällets struktur och trygghet. Var och en av oss har ett ansvar att inte enbart för oss själva men även för de runtomkring oss att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att vi tillsammans ska enas och inte splittras.

Krossa rasism, krossa alla vapen och krossa rädslan i vårt samhälle. Inget barn ska behöva växa upp i ett samhälle där misshandel, mord och våldtäkt är vardag.

Det har gått för långt och de enda som kan sätta stopp för detta meningslösa våld, är jag, du och vi. Alltför mycket blod har spillts och alltför många tårar har hamnat på oskyldiga människors kinder.

Varken jag, du eller vi är perfekta men någonstans måste det dras en gräns. Gränsen måste dras där man inte utsätter någon för något man själv inte vill bli utsatt för. Snälla, släpp era vapen och visa att vi kan bättre.

För jag vill inte, orkar inte, höra om ett enda liv till som försvinner från vår jord på grund av att vapen har hamnat i fel händer. För det räcker nu. För jag ser människor men vill kunna se mänsklighet.

Mi de Keiser

/
/
/
/
Känner du dig trygg?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.