Dick Erixon listar anledningarna till att Donald Trump kan bli president.
1 av 3
Dick Erixon listar anledningarna till att Donald Trump kan bli president. - Foto: TT/TT
"Eftersom Trump aldrig haft ett valt ämbete är han friare att anpassa sin politik efter läge. Han kommer att var cyniskt slug att inta rätt positioner".
2 av 3
"Eftersom Trump aldrig haft ett valt ämbete är han friare att anpassa sin politik efter läge. Han kommer att var cyniskt slug att inta rätt positioner". - Foto: TT
Dick Erixon.
3 av 3
Dick Erixon. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

7 skäl till att Trump blir president i höst

Debattören: Hillary Clinton är dessutom etablissemangets etablissemang. Detta under ett valår då väljarkåren avskyr etablissemang.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Dick Erixon är borgerglig debattör.

Dicks blogg.

Notified

Informationen har tagits fram i samarbete med Notified.

Ja, jag tror Donald Trump kan bli USA:s 45:e president efter valet i november. Han ställde upp just i det ögonblick då många väljare i väst tröttnat på de etablissemang som inte lyckats skapa annat än kriser och motsättningar.

Medan svenska medier har en obegåvat låg analysnivå när det kommer till Trump, likt DN som kallar honom “stolpskott”, varnar den radikalt vänsterinriktade nättidningen Huffington Post vänstern för att underskatta Trump.

Man listar sju skäl till varför Trump kan vinna i höst:

1. “Det handlar om ekonomin, dumbom!”

Denna avgörande valanalys 1992 av Bill Clintons valstrateg James Carville bidrog till segern över president Bush senior, som trodde att framgångarna i Kuwaitkriget skulle ge honom återval.

Mycket av den ilska som lyfter Trump beror på ekonomisk stagnation för amerikansk medelklass. Risken för nya ekonomiska bakslag skapar oro som kan innebära att Trump i egenskap av affärsman blir trovärdigare än yrkespolitikern Clinton.

2. Splittrade demokrater

Hillary Clinton har mycket svårt att ena partiet. Den 74-årige socialisten Bernie Sanders fångar mer engagemang än henne och han riskerar att ställa henne i skuggan på samma sätt som Ted Kennedy 1980 ställde den blekare Jimmy Carter i skuggan - och förlorade valet.

3. Republikansk svaghet

Som vänstertidning önskar man sig att republikanerna själva stoppar den, enligt dem, vulgäre Trump, som borde vara en ovärdig kandidat för deras parti. Men republikanerna kommer inte att ta denna “chans” att mala sönder sin egen kandidat — och rädda Hillary.

4. Journalistisk svaghet

Huffington Post menar att medierna inte tillräckligt granskat Trumps affärer (både privata och ekonomiska), men konstaterar samtidigt att en sådan granskning ändå skulle blekna eftersom de kan jämföras med Clintons.

Mediernas hunger efter stor publik kommer dessutom att locka dem till att bevaka den alltid spektakuläre och oberäknelige Trump. Det innebär att Trump kommer att få mycket gratis mediebevakning, så som han fått under primärvalet.

5. Hillary - etablissemangets kandidat

Det är mycket svårt för ett parti att vinna en tredje mandatperiod i Vita huset. Senast det skedde var när en omåttligt populär Ronald Reagan bad om en tredje valseger i form av vinst 1988 för hans vice Bush senior.

Hillary är dessutom etablissemangets etablissemang. Mer etablissemang än så kan man inte bli. Detta under ett valår då väljarkåren avskyr etablissemang.

6. Trumps anpassningar

Eftersom Trump aldrig haft ett valt ämbete är han friare att anpassa sin politik efter läge. Han kommer att var cyniskt slug att inta rätt positioner.

7. Opinionsläget

Trots alla hans kontroversiella uttalanden pekar opinionsmätningarna på fördelar för Trump så som oortodox republikansk kandidat.

Utöver möjlighet att vinna alla de delstater Romney vann förra valet, har han goda chanser att ta en rad nyckeldelstater från demokraterna: Florida, Ohio, Virginia, Wisconsin och Pennsylvania.

De väljare som en gång kallades Reagan-demokrater kan än en gång lämna demokraterna och rösta på Trump.

Att det ligger en hel del i detta visar en färsk mätning från ansedda opinionsbyrån Rasmussen Reports, där Trump leder över Clinton med 41-39 procent.

För att faktiskt vinna behöver han visa substans och innehåll i politiken. Främst för amerikanska folket men också för omvärlden.

Dick Erixon

/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du Donald Trump kan vinna valet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.