Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barn i Sverige lever i tvångsäktenskap – varför gör vi inget?

Jonatan Afven skriver om barnäktenskap och Socialtjänstens ansvar.

Jonatan Afven skriver om barnäktenskap och Socialtjänstens ansvar.

Lovenepal/TT

"Vi kan inte heller vara så naiva att tro att en stackars 14-årig syrisk flicka på flykt skulle våga öppna upp sig för en främling på Socialtjänsten".

"Vi kan inte heller vara så naiva att tro att en stackars 14-årig syrisk flicka på flykt skulle våga öppna upp sig för en främling på Socialtjänsten".

TT

Jonatan Afven.

Jonatan Afven.

Lovenepal

Debatt | 10/05/2016 12:15

Jonatan Alfven arbetar med att rädda barn från prostitution. Nu slår han larm om den svenska lagen angående barnäktenskap.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Min medarbetare berättade för mig att hans mamma tvingades gifta sig vid nio (!) års ålder. Hon blev sedan gravid och fick sitt första barn när hon var tolv. Sen fortsatte det. Hon fick totalt nio barn.

Mamman orkade inte till slut utan dog i förtid.

Av de 700 miljoner flickor som tvingats gifta sig som barn var/är nästan 80 procent av deras makar vuxna män. Det är skrämmande, och när problemet nu står och knackar på den svenska dörren behöver vi stå upp för dessa flickors rättigheter.

Det finns en lag i Sverige som säger att barnäktenskap är olagligt. Men det finns ett utdrag i den lagen som säger att om det kommer ett gift par från utlandet, där en flicka till exempel är 15 och en man är 23 ska man kunna göra undantag.

Då man anser att det kan vara för barnets bästa. Ursäkta mig, men det här undantaget är lika skevt som det är rasistiskt.

Jag tror ingen i detta land anser att svenska Lisa, 15 år, som just börjat 9:an, är mogen att gifta sig med Pär, 22 år. På vilket sätt blir Nadja och hennes sju år äldre makes äktenskap mer legalt?

Jag tror det är skrivet för att inte trycka ner någon kultur. Det är allmänt bra. Men i detta fall blir det ren galenskap, för det är ju inte kulturen som får betala ett pris för vårt försök att vara förstående.

Det är ju 15-åriga Nadja som får betala det priset. Det är hon som får fortsätta leva i total skräck och förtryck.

Nyköping var i chock igår. Ett första fall av barnäktenskap upptäcktes. Och i som så många andra kommuner ska nu någon på Socialtjänsten avgöra om barnet ska få fortsätta leva med sin make eller tas omhand.

Alltså, det ansvar Socialtjänsten har är inte mänskligt. Då man efter en liten research redan hittat ett hundratal barnäktenskap i Sverige, med säkerligen ett enormt mörkertal, kan vi inte begära att socialtjänsten utan tydlighet i lagen ska fatta de besluten.

Vi kan inte heller vara så naiva att tro att en stackars 14-årig syrisk flicka på flykt skulle våga öppna upp sig för en främling på Socialtjänsten.

En flicka som tidigare blivit sviken, lurad och bortgift utav sina egna föräldrar. Självklart kommer hon göra som sin make säger, ”Säg att allt är ok, de kommer göra dig illa annars”.

I Göteborgs kommun har man bestämt att man som regel ska sära på alla barnäktenskap. Barnet tas omhand på ett transitboende och den vuxna mannen tas om hand av Migrationsverket.

Flickan får därmed chans att bygga upp ett förtroende gentemot Socialtjänsten, samtidigt som hon får utbildas i lugn och ro men framförallt när hon fyller 18 får hon tillbaka det val som hon tidigare blivit berövad.

Vi behöver skriva om vår lagbok med samma principer som man tillämpar i Göteborg där vår utgångspunkt är att barnäktenskap ska vara olagligt, oavsett etnicitet.

Vi behöver en lagbok som suddar ut alla gråzoner och som sänder klara tydliga direktiv till myndigheter. Vi behöver en lagbok som står upp för dessa flickors rättigheter och skyddar dessa utsatta barns liv.

Jonatan Alfven

Följ Jonatans kamp: Läs även den här artikeln.

Ska barnäktenskap vara tillåtet?