Jonatan Afven skriver om barnäktenskap och Socialtjänstens ansvar.
1 av 3
Jonatan Afven skriver om barnäktenskap och Socialtjänstens ansvar. - Foto: Lovenepal/TT
"Vi kan inte heller vara så naiva att tro att en stackars 14-årig syrisk flicka på flykt skulle våga öppna upp sig för en främling på Socialtjänsten".
2 av 3
"Vi kan inte heller vara så naiva att tro att en stackars 14-årig syrisk flicka på flykt skulle våga öppna upp sig för en främling på Socialtjänsten". - Foto: TT
Jonatan Afven.
3 av 3
Jonatan Afven. - Foto: Lovenepal

Barn i Sverige lever i tvångsäktenskap – varför gör vi inget?

Jonatan Alfven arbetar med att rädda barn från prostitution. Nu slår han larm om den svenska lagen angående barnäktenskap.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jonatan Alfven jobbar med att rädda flickor från prostitution och trafficking i Nepal.

Min medarbetare berättade för mig att hans mamma tvingades gifta sig vid nio (!) års ålder. Hon blev sedan gravid och fick sitt första barn när hon var tolv. Sen fortsatte det. Hon fick totalt nio barn.

Mamman orkade inte till slut utan dog i förtid.

Av de 700 miljoner flickor som tvingats gifta sig som barn var/är nästan 80 procent av deras makar vuxna män. Det är skrämmande, och när problemet nu står och knackar på den svenska dörren behöver vi stå upp för dessa flickors rättigheter.

Det finns en lag i Sverige som säger att barnäktenskap är olagligt. Men det finns ett utdrag i den lagen som säger att om det kommer ett gift par från utlandet, där en flicka till exempel är 15 och en man är 23 ska man kunna göra undantag.

Då man anser att det kan vara för barnets bästa. Ursäkta mig, men det här undantaget är lika skevt som det är rasistiskt.

Jag tror ingen i detta land anser att svenska Lisa, 15 år, som just börjat 9:an, är mogen att gifta sig med Pär, 22 år. På vilket sätt blir Nadja och hennes sju år äldre makes äktenskap mer legalt?

Jag tror det är skrivet för att inte trycka ner någon kultur. Det är allmänt bra. Men i detta fall blir det ren galenskap, för det är ju inte kulturen som får betala ett pris för vårt försök att vara förstående.

Det är ju 15-åriga Nadja som får betala det priset. Det är hon som får fortsätta leva i total skräck och förtryck.

Nyköping var i chock igår. Ett första fall av barnäktenskap upptäcktes. Och i som så många andra kommuner ska nu någon på Socialtjänsten avgöra om barnet ska få fortsätta leva med sin make eller tas omhand.

Alltså, det ansvar Socialtjänsten har är inte mänskligt. Då man efter en liten research redan hittat ett hundratal barnäktenskap i Sverige, med säkerligen ett enormt mörkertal, kan vi inte begära att socialtjänsten utan tydlighet i lagen ska fatta de besluten.

Vi kan inte heller vara så naiva att tro att en stackars 14-årig syrisk flicka på flykt skulle våga öppna upp sig för en främling på Socialtjänsten.

En flicka som tidigare blivit sviken, lurad och bortgift utav sina egna föräldrar. Självklart kommer hon göra som sin make säger, ”Säg att allt är ok, de kommer göra dig illa annars”.

I Göteborgs kommun har man bestämt att man som regel ska sära på alla barnäktenskap. Barnet tas omhand på ett transitboende och den vuxna mannen tas om hand av Migrationsverket.

Flickan får därmed chans att bygga upp ett förtroende gentemot Socialtjänsten, samtidigt som hon får utbildas i lugn och ro men framförallt när hon fyller 18 får hon tillbaka det val som hon tidigare blivit berövad.

Vi behöver skriva om vår lagbok med samma principer som man tillämpar i Göteborg där vår utgångspunkt är att barnäktenskap ska vara olagligt, oavsett etnicitet.

Vi behöver en lagbok som suddar ut alla gråzoner och som sänder klara tydliga direktiv till myndigheter. Vi behöver en lagbok som står upp för dessa flickors rättigheter och skyddar dessa utsatta barns liv.

Jonatan Alfven

Följ Jonatans kamp: Läs även den här artikeln.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska barnäktenskap vara tillåtet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.