Lördag 20 Aug
Stockholm

Eurovision skulle bli en fest – i stället blev det en övning i apartheid

EU-parlamentarikern Soraya Post (FI) skriver om romerna som blev avvisade för Eurovision.
1 av 3
EU-parlamentarikern Soraya Post (FI) skriver om romerna som blev avvisade för Eurovision. Foto: TT/TT
"För mig har Eurovision stått för europeisk sammanhållning, starkare band över gränserna, kulturer som förenar. Men tydligen har minoriteterna blivit en nagel i ögat på schlagerbyråkraterna".
2 av 3
"För mig har Eurovision stått för europeisk sammanhållning, starkare band över gränserna, kulturer som förenar. Men tydligen har minoriteterna blivit en nagel i ögat på schlagerbyråkraterna". Foto: TT
Soraya Post (FI).
3 av 3
Soraya Post (FI). Foto: TT

Soraya Post: När Stockholms stad bjuder in till schlagerfest i Kungsträdgården under mottot ”Come together” riktar de sig till alla – utom de fattiga romerna.

Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Soraya Post är Europaparlamentariker för Feministiskt initiativ.

I Europaparlamentet är hon en av två romer. Hon hejar på Norge i årets Eurovision.

När Eurovision kommer till Stockholm är det fest. Men alla är inte bjudna.

I Kungsträdgården har Stockholms stad slagit upp ett festområde under mottot ”Come together”. Men i praktiken – skulle det visa sig – blev schlagerfesten en övning i apartheid.

När föreningen HEM tog med sig några fattiga romer till Kungsan stoppades sällskapet av en vakt, som överlämnade en lapp på rumänska där det står att man inte får tigga, samla pantburkar eller vara utklädd till Musse Pigg (!). Vakten hotade med att tillkalla polis om inte romerna avlägsnade sig från platsen.

Så långt har det gått i Sverige. Vi avvisar människor på grund av klädsel och hudfärg – för hur annars avgör man vem som är i Kungsträdgården för att samla pant eller för att lyssna på musik, äta och ha trevligt?

Och vad spelar det förresten för roll om någon plockar ihop burkarna vi andra slänger omkring oss – är det inte närmast att räkna som en välgärning?

För mig har schlagerfestivalen och särskilt Eurovision alltid stått för europeisk sammanhållning, starkare band över gränserna, kulturer som förenar.

Men tydligen har minoriteterna blivit en nagel i ögat på schlagerbyråkraterna. Först var det den samiska flaggan som skulle förbjudas och nu är de EU-migrerade romerna bannlysta.

För några år sedan såg det mer hoppfullt ut.

2007 vann Marija Šerifović, en serbisk rom, Eurovision Song Contest med sången "Molitva", och 2009 skickade Tjeckien bandet Gipsy.cz med sångaren SuperGipsy till finalen i Moskva, med låten "Aven Romale".

Men redan året därpå fick stora delar av Rumänien andnöd när den ohyggligt populäre manelesångaren Salam Florin deltog i den nationella Melodifestivalen. Tänk om landet skulle behöva representeras av en rom som sjunger romsk pop!

I Tjeckien spelar numera fotbollslaget FC Roma inför tomma läktare och romsk kultur har inte längre någon framträdande plats över huvud taget. Det är svårt att se Gipsy.cz upprepa bravaden.

– Förstår du? Det är 2009. Världen har förändrats. Den är mångkulturell, sa SuperGipsy när det begav sig.

Nu skriver vi 2016 och världen har blivit mindre mångkulturell. Igen.

När Stockholms stad bjuder in till schlagerfest i Kungsträdgården under mottot ”Come together” riktar de sig till alla – utom de fattiga romerna.

Över Europa sprids nu bilden av Sverige som ett rasistiskt land gentemot romerna. Och om Sverige kan unna sig det – varför ska inte Tjeckien, Rumänien och andra länder kunna göra likadant?

Det är en livsfarlig signal som Eurovisionsindustrin och Stockholms stad skickar ut. Men den är tyvärr mycket tidsenlig.

Om Stockholms stad i ljuset av den tråkiga uppmärksamheten ångrar sig, ja, då räcker det inte med att offentligt göra avbön.

För att en motsignal, som kanske i bästa fall kan bryta med vår mörka tid och återvända till de värden om förståelse och syskonkärlek som Europas schlagerfestival tidigare stått för, ska gå fram måste det till något mer.

Bjud inte bara in alla, oavsett hudfärg, kultur, Musse Pigg-förklädnad och försörjning, till festen i Kungsan. Låt dem ta med sig så mycket pant de kan bära. Och dela ut romska och samiska flaggor till allihop!

Soraya Post
Feministiskt Initiativ

---

Vill du läsa mer om rasism mot romer? Läs denna artikel.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (12)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.