Söndag 25 Sep
Stockholm

Under statsbesök får vi vanliga människor lida

Tobias Wahlqvist kritiserar att statsbesök går ut över civila.
1 av 3
Tobias Wahlqvist kritiserar att statsbesök går ut över civila. Foto: Privat/TT
"Att tiotusentals stockholmare får problem för att Kungen ska kunna skryta inför gäster är ett handlande som inte hörde hemma på 1900-talet och i synnerhet inte hör hemma på 2000-talet".
2 av 3
"Att tiotusentals stockholmare får problem för att Kungen ska kunna skryta inför gäster är ett handlande som inte hörde hemma på 1900-talet och i synnerhet inte hör hemma på 2000-talet". Foto: TT
Tobias Wahlqvist.
3 av 3
Tobias Wahlqvist. Foto: Privat

Debattören: Att spärra av gator för smidig framfart för celebra gäster skulle kunna vara en fråga om säkerhet, men i själva verket handlar det framförallt om makt.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Tobias Wahlqvist är en kommunikationskonsult som bland annat ligger bakom den politiska podcasten Synfält Framåt.

Tobias Twitter: @tobbo

Chiles president Michelle Bachelet har varit på statsbesök i Sverige. Sverige och Chile har många gemensamma beröringspunkter som är värda att förvalta och utveckla.

Exempelvis har chilenska flyktingar kommit till Sverige för att sedan återvända och bidra till demokratiutveckling i Chile. Samarbete och utbyte av lärdomar är fint och ska bejakas.

För de vanliga stockholmarna är statsbesöken märkbara i och med att korteger med de viktiga människorna tar sig runt i stan på avspärrade gator.

Trafiken i övrigt står i princip still. Bussarna kommer inte på utsatt tid och tiotusentals personer blir därför försenade. Kanske är de på väg till viktiga möten, för att hämta barn på förskolan eller bara hem till familjen för att äta middag.

För varje enskild stockholmare är kanske tidsförlusterna ganska ringa, men ser man till den totala förseningen så är det inte bara mycket besvär utan också kostsamt.

Stockholmarnas produktivitet påverkas. Om bara med så lite som en halv procent så rör det sig ändå om många miljoner! Om man räknar in detta - kan det då försvaras att man sätter halva stan ur spel?

Att spärra av gator för smidig framfart för celebra gäster skulle kunna vara en fråga om säkerhet, men i själva verket handlar det framförallt om makt.

Sverige visar respekt för sin gäst genom polisbilar och tomma gator. Vem skulle inte känna sig viktig om man eskorteras på tomma gator? Att det sker på bekostnad av vanliga stockholmare verkar inte vägas in.

Sverige klappar sig ofta på axeln för här är vi lika mycket värda. Tage Erlander tog spårvagnen som vem som helst. Det är värden som gör mig stolt som svensk. Problemet är att vi inte alls är lika mycket värda.

Att tiotusentals stockholmare får problem för att Kungen ska kunna skryta inför gäster är ett handlande som inte hörde hemma på 1900-talet och i synnerhet inte hör hemma på 2000-talet.

Sverige borde ta med sina statsbesök på tunnelbanan. Då kunde vi faktiskt klappa oss på axeln utan att ljuga för oss själva. Eller så kan vi ju använda Skype?

Det finns många möjligheter som inte drabbar tredje part. Att leva i nutiden innebär inte bara nya tekniska möjligheter, vi lever också i en tid där ingens frihet ska begränsas för någon annans skull.

Tobias Wahlqvist

---

Vill du läsa mer av Tobias? Läs den här artikeln.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.