Marika Cederlund är trött på den sexistiska reklamen.
1 av 6
Marika Cederlund är trött på den sexistiska reklamen. - Foto: Privat/Calvin Klein
"En bild, tagen underifrån, fotar rakt upp mellan den kjolklädda modellens ben vilket för tankarna till de sexuella trakasserier som kvinnor får stå ut med".
2 av 6
"En bild, tagen underifrån, fotar rakt upp mellan den kjolklädda modellens ben vilket för tankarna till de sexuella trakasserier som kvinnor får stå ut med". - Foto: Calvin Klein
"Att normalisera sexuella trakasserier på detta sätt är absurt".
3 av 6
"Att normalisera sexuella trakasserier på detta sätt är absurt". - Foto: Calvin Klein
"I vissa av bilderna kysser modellen en ros som påminner om det manliga könet och i andra hålls halva grapefrukter upp mot kameran med förföriska blickar".
4 av 6
"I vissa av bilderna kysser modellen en ros som påminner om det manliga könet och i andra hålls halva grapefrukter upp mot kameran med förföriska blickar". - Foto: Calvin Klein
"Att ett företag som jobbar så hårt med att marknadsföra sig till tonåringar beter sig på detta vis är vidrigt".
5 av 6
"Att ett företag som jobbar så hårt med att marknadsföra sig till tonåringar beter sig på detta vis är vidrigt". - Foto: Calvin Klein
Marika Cederlund.
6 av 6
Marika Cederlund. - Foto: Calvin Klein

Att sexistisk reklam förekommer 2016 är vidrigt

Debattören: Att kvinnliga modeller ska behöva vara nästintill nakna medan den manlige modellen står bredvid fullt påklädd är vidrigt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Marika Cederlund är 22 år och bor i Stockholm.

Hon studerar engelska och mediekommunikation.

Modevärlden är tyvärr inte känd för att gå emot objektifieringen och den sexuella porträtteringen av kvinnor i sina kampanjer. Snarare så lever modeindustrin år 2016 fortfarande kvar i en bubbla där “sex sells” utan några som helst gränser.

Provocerande kampanjer överträffar ständigt varandra där normalisering av våldtäkt, prostitution och mord av kvinnor används i syfte att sälja varumärket.

Få modehus har på ett så aggressivt sätt marknadsfört sig för att nå ut till unga som Calvin Klein gör. Modehuset är inte direkt känt för att vara fint i kanten och redan under 80- och 90 talet sexualiserades och objektifierades dåtidens kvinnliga toppmodeller i reklamerna.

Nyligen släpptes den senaste kampanjen för 2016 där modeller, artister, atleter med fler poserar för märket. I vissa av bilderna kysser modellen en ros som påminner om det manliga könet och i andra hålls halva grapefrukter upp mot kameran med förföriska blickar.

En annan bild, tagen underifrån, fotar rakt upp mellan den kjolklädda modellens ben vilket för tankarna till de sexuella trakasserier som kvinnor och flickor jorden runt får stå ut med i kollektivtrafiken, skolan och i hemmet.

Att normalisera sexuella trakasserier på detta sätt är absurt. Att det tillåts som marknadsföringsmetod är ännu mer oförståeligt. Fortfarande krävs det att konsumenterna ryter från innan bilderna tas ner.

En av de nya kampanjbilderna har redan anmälts av flertal i USA och kanske tas den bort i sinom tid. Men företagskulturen lever kvar och bilden av kvinnor som objekt har unga tjejer och killar redan hunnit snappa upp i de sociala medierna där Calvin Klein jagar dem som mest.

Att ett företag som jobbar så hårt med att marknadsföra sig till tonåringar beter sig på detta vis är vidrigt. Att kvinnliga modeller ska behöva vara nästintill nakna medan den manlige modellen står bredvid fullt påklädd är vidrigt.

Det sänder ut en vidrig bild till våra unga att kvinnor inte räcker till som de är, vilket inte kunde vara mer fel.

Jag har varit nära att köpa den där eftertraktade Calvin Klein toppen flertal gånger då den lyckade marknadsföringen av hashtagen #mycalvins har satt spår i mitt undermedvetna. Men jag låter bli.

För det spelar ingen roll hur eftertraktat ett plagg är när varumärket bakom det tjänar pengar på att sända ut vidriga idéer om hur kvinnor bör vara och bete sig.

För varje like, för varje bild i #mycalvins, för varje köp av en Calvin Klein produkt tillåter vi att objektifieringen fortsätter. För att se en förändring är vi konsumenter de enda som kan sätta stopp och bidra till en värld där unga tjejer uppmuntras till att vara sig själva, och inget annat.

Marika Cederlund

---

Vill du läsa mer om sexistisk reklam? Läs den här artikeln.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.