Liberalerna vill gå med i NATO – och kritiserar MP.
1 av 3
Liberalerna vill gå med i NATO – och kritiserar MP. - Foto: TT/AP
"I själva verket är ett nära samarbete med Nato det enda som kan garantera att vi slipper kärnvapen på svensk mark. Ryssland har redan tränat kärnvapenanfall mot svenskt territorium".
2 av 3
"I själva verket är ett nära samarbete med Nato det enda som kan garantera att vi slipper kärnvapen på svensk mark. Ryssland har redan tränat kärnvapenanfall mot svenskt territorium". - Foto: AP
Birgitta Ohlsson (L).
3 av 3
Birgitta Ohlsson (L). - Foto: Maja Suslin/TT

Mot Ryssland behöver vi Nato – inte MP:s fredsdrömmar

Liberalerna: Vi välkomnar Sveriges närmande till försvarsalliansen. Nästa borgerliga regering kommer att söka medlemskap. Alliansen står redo och samlad.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Om Sverige går med i Nato kommer Ryssland att agera. Hur får militären avgöra” På det sättet ser den ryske utrikesministern Sergej Lavrov på svensk utrikespolitik.

Uttalandet är inte förvånande, men desto mer provocerande. Ryssland har under lång tid varit tydlig med att man inte gärna ser ett svenskt medlemskap. Landet anser sig kunna diktera grannarnas relation till omvärlden. Men det är Sverige och bara Sverige som avgör svensk utrikespolitik. Natomedlemskap eller inte – det är ett svenskt beslut.

Vi lever i en osäker värld. Det kräver att vi står upp för det liberala och öppna samhällssystemet genom ett stärkt svenskt försvar och att vi utökar vårt samarbete med resten av den fria världen. Vi måste kunna ge och ta emot hjälp. Därför bör Sverige bli medlem i försvarsalliansen Nato.

Värdlandsavtalet med Nato som riksdagen snart ska godkänna är en bra början. Avtalet förbättrar vår förmåga att ge och ta emot militär hjälp.

Natos snabbinsatsstyrka kommer att, efter inbjudan och bara därefter, ha möjlighet att öva på svenskt territorium. Vid ett skarpt läge kommer Nato att kunna delta i Sveriges försvar.

Liberalerna välkomnar Sveriges närmande till försvarsalliansen. Nästa borgerliga regering kommer att söka medlemskap som ett naturligt nästa steg. Alliansen står redo och samlad.

Regeringspartiet Miljöpartiet har däremot uttryckt stark oro över värdlandsavtalet. För att stoppa det drar man sig inte för att sprida lögner. Man påstår ofta att det kommer leda till att Sverige tvingas husera amerikanska kärnvapen.

För det första. Det går alldeles utmärkt att vara medlem i Nato utan att husera kärnvapen. Vårt grannland Norge är en av världens starkaste förespråkare för nedrustning. Samma Norge som är medlem av Nato.

För det andra. Nato är en mellanstatlig organisation. Värdlandskapet kräver inbjudan av Sverige. Nato gör ingenting som inte medlemsstaten eller värdlandet självt inbjuder till.

I själva verket är ett nära samarbete med Nato det enda som kan garantera att vi slipper kärnvapen på svensk mark. Ryssland har redan tränat kärnvapenanfall mot svenskt territorium.

Försvarets forskningsinstitut bedömer att man redan placerat ut kärnvapen vid Östersjöns kant, och därifrån tar det 18 minuter för ryska plan att nå Gotland.

Ändå påstod Miljöpartiets Carl Schlyter i en artikel i Aftonbladet tidigare i våras att han tror att Nato, om Sverige skriver under värdlandsavtalet, kommer att attackera Ryssland från svenskt territorium

Vi liberaler vill påminna om att det är Ryssland som på mindre än 10 år anfallit två europeiska länder. Det är Putin som ökar den militära förmågan för varje dag som går. Det är den ryska regeringen som bedriver ett storskaligt propagandakrig mot länderna kring Östersjön.

Menar en del av Sveriges regering att det i ett sådant här läge är Ryssland som ska oroa sig för en attack ifrån Nato?

Det är tur för Sverige att Miljöpartiet inte är hela regeringen. Nu måste de tala klarspråk. Hur ska språkrören kunna värna mänskliga rättigheter här, när det kan vara krig i vårt närområde inom några år?

Hur har de tänkt att säkra svenskars rätt till frihet – utan att ens i tanken överväga ett Nato-medlemskap? Svenska folket förtjänar en tydlig svensk politik på detta viktiga område.

Birgitta Ohlsson,
Utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot, Liberalerna

---

Birgitta Ohlsson har tidigare skrivit om att det behövs ett europeiskt FBI – läs den artikeln här.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska Sverige gå med i Nato?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.