Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sexism är okej men tecknade bröst leder till block – varför, Instagram?

1 av 3

Privat/Instagram

Elin Johansson.
2 av 3

Elin Johansson.

Privat

3 av 3

Instagram

Debatt | 19/05/2016 14:07

Debattören: Sociala forum är problematiska, speciellt med tanke på de nättroll som använder forumen som ett verktyg i sitt kvinnoförtryck.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Ett vedertaget feministiskt mål är att kvinnor ska ha hela lönen och halva makten. Den målsättningen instämmer jag med helt. Men makten över våra kroppar ska enbart vara vår egen.

Så är det inte i dag, vilket det sociala forumet instagram tydligt visar genom att censurera tecknade bilder på kvinnobröst.

Bilder som publiceras i syfte att stärka kvinnor och visa på mångfald när det gäller hur olika kroppar kan se ut. Dessa bilder får inte finnas på internetforumet.

Bilder där kvinnor sexualiseras och objektifieras för den manliga blicken får däremot vara kvar.

Häromdagen publicerade jag en bild föreställande tecknade bröst. Bilden visar olika typer av bröstformer och syftar till att problematisera de stereotypa bilder av bröst vi matas med i vår vardag.

Helt enkelt för att problematisera de normer som kvinnor dagligen tvingas förhålla sig till. Bilden fick snabbt spridning och började lika snabbt att censureras.

Då startade jag, med uppbackning av den feministiska instagrammaren @varmkorvboogie, det #TecknadeTuttUpproret.

Engagemang i feministiska frågor genererar per automatik hat. Detta har säkerligen alla som någon gång tagit en feministisk debatt fått erfara.

Sedan jag startade mitt Instagramkonto @patriarkatetochjag för cirka ett och ett halvt år sedan har jag fått blockera flera män i veckan och anmält ett hundratal.

Män som surfar på hashtags med feministisk ton enbart i syfte att kränka, förminska och skrämma. Män som vill inskränka kvinnors utrymme. Det är vardag för en feminist på nätet.

Det verkligt anmärkningsvärda med att Instagram faktiskt plockar bort bilder som läggs upp under hashtagen och som anmäls som olämpliga av dessa män är att Instagram då också aktivt upprätthåller patriarkala strukturer på internet.

De sällar sig till åsikten att bröst ska sexualiseras och riktas åt den manliga blicken. Att bröst är någonting sexuellt som män ska bestämma över.

Hur förklarar de annars att objektifierande bilder på kvinnor får ligga kvar medan harmlösa tecknade bilder på kvinnobröst tas bort?

Det här är ytterst problematiskt då det innebär att Instagram aktivt tar ställning i frågan om kvinnors kroppar och blir direkt misogyn i sin utformning.

Sociala forum är problematiska, speciellt med tanke på de nättroll som använder forumen som ett verktyg i sitt kvinnoförtryck. Men sociala forum kan också vara en kanal för förändring, gemenskap och systerskap.

Någonting som onekligen tydliggörs via #TeckandeTuttUpproret. Instagram är nu fullt av tecknade tuttar i olika former. Forumet kryllar av tuttar och kommer så att fortsätta tills instagram och dess fotsoldater i form av nättroll inser att kvinnors kroppar inte är deras att bestämma över.

Oavsett om det är livs levande kvinnor eller några slarvigt ritade tuttar på en papperslapp.

Elin Johansson

---

Vill du läsa mer om feminism? Läs den här artikeln.

Håller du med?