Måndag 29 Nov
Stockholm

Försvaret behöver mer pengar – det är dags att vi ger dem det

Amos Friedman argumenterar för ökade försvarsanslag.
1 av 3
Amos Friedman argumenterar för ökade försvarsanslag. Foto: Alexander Crispin/TT
"Medan vår granne i öst rustar upp sitt försvar och visar sig mer aggressiv har Sverige under en alltför lång tid nedrustat och ändrat om hela sitt försvar".
2 av 3
"Medan vår granne i öst rustar upp sitt försvar och visar sig mer aggressiv har Sverige under en alltför lång tid nedrustat och ändrat om hela sitt försvar". Foto: TT
Amos Friedman.
3 av 3
Amos Friedman. Foto: Alexander Crispin

MUF Vallentuna: Att inte acceptera Försvarsmaktens krav på ökade anslag är helt befängt.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vi lever i en allt otryggare värld, med ett förändrat säkerhetspolitiskt läge i vår nära omvärld.

En tydligare aggression från Rysslands sida, med undervattensverksamhet i svenska vatten, den olagliga annekteringen av Krim och de tydliga och planerade kränkningarna av Sveriges luftrum.

Nationers integritet är inget vi kan ta för givet i det rådande säkerhetsläget vi nu lever i. Därför måste regeringen fullfölja Försvarsmaktens krav på fyra miljarder kronor i ökat anslag de kommande fyra åren.

Försvarsmaktens uppgift är att skydda Sverige och försvara landets frihet. Att vår frihet, Sveriges frihet, är självklar kan vi inte ta för givet.

Vi har sett en sämre reaktionsförmåga från försvaret, minskat antal övningstimmar och nedskärningar i personalkostnader. Dessa faktorer bidrar inte till det försvar Sveriges skattebetalare förtjänar och betalar för.

I stället för att uppfylla Försvarsmaktens krav på 16 miljarder kronor, som de ansåg att de behövde för att uppfylla de krav riksdagspartierna kommit överens om i försvarsberedningen, meddelade regeringen att de är beredda att satsa närmre sex miljarder under samma tidsperiod.

Det är inte tillräckligt. Försvarsmakten bör ändå vara de som vet vad dessa krav kommer att kosta.

Medan vår granne i öst rustar upp sitt försvar, visar sig mer aggressiv och har ambitioner liknades det forna Sovjet har Sverige under en alltför lång tid nedrustat och ändrat om hela sitt försvar.

Att politikerna nu börjar vakna upp och inser att drastiska åtgärder måste ske för att kunna ha en bra nationell försvarsförmåga är bra. Men uppvaknandet har skett för sent, det tar lång tid att återuppbygga en bra försvarsförmåga.

Det görs inte över en natt. Att då inte acceptera Försvarsmaktens krav på ökade anslag är helt befängt.

Många med mig minns en oro under höstens ubåtsjakt. Rädslan över att en främmande makt opererade djupt inne i svenskt vatten.

Samtidigt som jag märkte att det fanns brister i reaktionsförmågan och att Försvarsmaktens marina verksamhet inte var tillräcklig blev jag ändå stolt över att se att det i alla fall finns någon förmåga att reagera och bekämpa främmande hot.

Det är precis därför Försvarsmakten måste få de ökade anslagen de ber om. För att Sveriges befolkning ska känna sig säkra.

Det finns även de som anser att Sverige inte behöver ett Försvar. Om 100 år kanske det säkerhetspolitiska läget i världen ser ut så, men just nu existerar inte det.

En annan viktig punkt som ofta glöms bort i debatten är att Försvarsmakten även bistår samhället vid kris och vid sökande av försvunna personer.

Vid skogsbranden i Västmanland 2014 bistod Försvaret med personal för att assistera räddningstjänsten med att bekämpa branden. Det är därför Försvaret är viktigt.

Förutom att delta i Internationella insatser och bekämpa direkta hot mot Sverige är Försvarsmakten en grundpelare i Svensk krishantering.

Medan många nationer rustar upp har Sverige rustat ned. Några följder av detta har blivit sämre reaktionsförmåga och minskade övningstimmar medan kraven på Försvarsmakten har ökat.

Politikerna har satt krav i försvarsberedningen, som med den nuvarande budgeten inte går att uppfylla. Ökade anslag kan även resultera i ett lugn hos befolkningen, att de känner sig säkra och kan lita på att de har ett försvar värt namnet.

Det är precis därför Försvarsmakten måste få de ökade anslag de ber om.

Amos Friedman
Ordförande MUF Vallentuna

---

Vill du läsa mer av Amos? Läs den här artikeln.

Borde försvaret förbättras?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela