Hannah Orrhult skriver om popularitet.
1 av 3
Hannah Orrhult skriver om popularitet. - Foto: Privat/Faksimil: Mean Girls
Hannah Orrhult.
2 av 3
Hannah Orrhult. - Foto: Privat
"Vi blir utnyttjade och kan inte säga ifrån".
3 av 3
"Vi blir utnyttjade och kan inte säga ifrån". - Foto: Faksimil: Mean Girls

Hannah, 16: De populära eleverna utnyttjar oss

Debattören: De populära personerna kan göra väldigt dumma saker i skolan och säga väldigt dumma saker och då är det helt okej.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Indelning i skolor är inte något nytt. Vi har alltid delat in folk i grupper efter deras status och utseende. Jag vet själv att jag aldrig varit någon av de där populära, eller ens umgåtts med dem.

Det gör inte mig något, dock känner jag att jag de ”populära” ser ner på oss andra, som om deras status gör de till bättre och mer respektabla människor.

Det har hänt flera gånger att de kan tränga sig före i matsalen, eller bli valda först på gympan, att de har mer rätt att säga till om något än vad vi andra har. Vi blir nedvärderade efter vilka sorters människor vi är.

Vilka är och blir ”populära”?

De populära är oftast snygga, rika och bortskämda personer. De har föräldrar som skämmer bort dem och inte var lika tydliga under barnens uppväxt. De får allt de ber om serverat på ett silverfat och får inte slita lika hårt som vi andra. Över hälften av dem kan inte ens sätta på en ugn.

Varför blir dessa populära?

De blir omringade av folk i samma sits eller de som vill vara som dem. Ofta är det de högre uppsatta i skolan som tar sig friheter och låter inte oss andra ta plats. Vi får inte ta plats, inte synas och inte höras.

När jag skrev ett inlägg på min blogg om populariteten i skolan som var mer en allmän fråga. Självklart läste dessa populära tjejerna detta.

De snackade skit om det jag skrev, de pratade ovanligt högt om det speciellt när jag gick förbi ensam. De kan blänga på mig om de skulle se mig. Självklart skrev de till mig på sociala medier och frågade vafan problemet var. De blev upprörda över att någon med lägre status sa ifrån om deras beteende.

Deras åsikter är mer värda än våra. Skulle jag ge ett förslag på ett klassråd skulle det inte uppmärksammas. Skulle en populär tjej ge samma förslag ett tag senare skulle det vara svar på alla världens problem. Våra åsikter är alltså inte lika mycket värda beroende på vilken status vi har på skolan.

De populära personerna kan göra väldigt dumma saker i skolan och säga väldigt dumma saker och då är det helt okej. Men om jag skulle göra något sånt skulle jag få en rejäl tillsägelse istället.

Vi blir utnyttjade och kan inte säga ifrån

Det händer ofta att de pratar med oss då de vill något, aldrig annars. De kan fråga vilken tid vi har provet i morgon, eller om vi hade läxa. De har själva ingen aning eftersom att de skolkar från lektionen, men de kommer undan med det eftersom att de smörar för lärarna och föräldrarna.

När vi väl får frågorna, kan vi inte säga blankt nej, utan vi måste svara. Absolut gör det ju inget som det händer någon enstaka gång, men när det händer dag efter dag efter dag blir man rätt trött på det.

Min vän får ofta frågor om vad man ska göra, vad för läxor vi har och vad terminens största inlämning handlar om. Det har hänt flera gånger att hen fått skriva hela uppsatser till dessa personerna enbart för att de tjatar hål i huvudet på henom.

Hade henom inte gjort detta, hade hen blivit hatad av personen och personens vänner. Det kan också vara att de inte deltar i grupparbeten så man får göra allt själv,men de som inte ens var närvarande ska få samma betyg.

Rädda att förlora status

Jag tror deras reaktioner på andra åsikter gör dem rädda. De vill inte ha uppror där personer med lägre plats går emot dem. Det är ju de som ger dem status. Det är ju inte bara de populäras vänner som röstar på dem i tävlingar,utan även de ”töntiga” som ser upp till dem.

En av popularitetens många baksidor

Popularitet leder bland annat till mobbning och utanförskap. Man känner sig mindre värd och kan bli ensam. Jag själv vet att det är så, eftersom att det har hänt mig. De ”finare” tjejerna i min gamla klass fick mig att känna mig oviktig och värdelös.

De som varit i de lägre klasserna har enligt studier också fått mycket psykiska problem av utanförskapet och popularitet i skolorna.

Detta är något som lärarna inte bör uppmuntra utan mer motverka. Skolan har en likabehandlingsplan som ska följas och ofta bör uppmärksammas för att få alla elever att inse sitt värde, både i skolan och i livet utanför.

Hannah Orrhult

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.