Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD: Det finns bara ett parti som bryr sig om våra svenska poliser

SD vill ge mer pengar till polisen.
1 av 3

SD vill ge mer pengar till polisen.

Privat/TT

Adam Marttinen (SD).
2 av 3

Adam Marttinen (SD).

Privat

"SD lade nästan 1,5 miljarder mer än regeringen för att möta utmaningarna för 2015".
3 av 3

"SD lade nästan 1,5 miljarder mer än regeringen för att möta utmaningarna för 2015".

TT

Debatt | 23/05/2016 12:55

SD: De andra partierna har blundat för polisens utmaningar genom en förhoppning om att mer invandring skulle lösa våra utmaningar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nästan tre av fyra poliser har under det senaste halvåret har funderat på att lämna polisyrket. Det visar en undersökning som utförts på uppdrag av polisförbundet.

Främst är det lönebilden som utgör ett skäl men även otydligt ledarskap och hög arbetsbelastning uppges som starka skäl till missnöjet.

För Sverigedemokraterna kommer inte dessa yttringar som en överraskning. Vi har redan förra mandatperioden gentemot alliansregeringen påpekat att polisen behövt mer resurser.

För att förstå hur situationen uppstått och vilka som bär ansvar för den får man titta på hur de olika partierna valt att prioritera genom åren.

Efter valet lade den rödgröna regeringen en budget för 2015 där anslaget till polismyndigheten låg på knappt 21,2 miljarder. Alliansen som vid tiden lade ett gemensamt anslagsförslag kontrade med 0 kr mer än regeringen till polismyndigheten.

Den rödgröna regeringen som för övrigt föste in polismyndigheten i en historisk omorganisering ansåg varken att denna omorganisering eller andra faktorer var skäl nog till någon anslagshöjning.

Den nytillträdde rikspolischefen Dan Eliasson kommenterade det skrala budgetunderlaget med att ”Svensk polis har aldrig haft så här mycket pengar som vi haft nu. Det har kommit tillskott som gör att vi ska säkra verksamheten för nästa år”.

Ett uttalande utan sanktion varken hos polisförbundet eller den oberoende genomförandekommittén som styr över omorganiseringen av polismyndigheten.

Sverigedemokraterna lade nästan 1,5 miljarder mer än regeringen för att möta utmaningarna för 2015.

För året 2016 lade regeringen ett anslag om 21,6 miljarder för polismyndigheten. Alliansen som under 2015 lovat att inte fälla regeringen blev tvungna att göra separata anslag för att inte riskera att störa den rödgröna regeringen.

Både Centern och Kristdemokraterna satsade noll kronor mer än regeringen på polisen. Moderaterna och Folkpartiet aviserade blygsamma 55 respektive 5 miljoner extra till polisen. Vilket ska jämföras med Sverigedemokraternas 840 miljoner mer än regeringen för 2016.

Siffror säger inte allt och kan vara svårt att relatera till verkliga utmaningar men detta talar sitt tydliga språk. Det finns bara ett oppositionsparti som i tid skapat förutsättningar för att möta de utmaningar som nu blommat ut i akuta problem.

Även om Alliansen inte bär ett direkt ansvar för regeringens arbete så har deras anslag till polismyndigheten inte utgjort något oppositionellt motstånd alls för regeringen.

Alliansen har dessutom medvetet valt att agera på ett sätt så den rödgröna regeringen fått fritt spelrum att driva genom återkommande svältbudgetar för polismyndigheten.

Alliansen och regeringen har helt enkelt valt att agera som slavar under okontrollerade migrationspolitiska utgifter istället för att ta ansvar för våra myndigheter och vårt land.

Både Alliansen under sin regeringstid och Socialdemokratin har välkomnat ett miljöpartistiskt inflytande över migrationspolitiken. De eskalerande kostnaderna för detta utgiftsområde har kanske varit det mest heliga i svensk politisk historia.

Dessa kostnader har bakbundit svenska regeringars reformutrymme och därför bär både Alliansen och de rödgröna ett stort ansvar för den nuvarande situationen inom polisen.

De har medvetet blundat för polisens utmaningar genom en förhoppning om att mer invandring, oklart hur, skulle lösa våra utmaningar.

Adam Marttinen,
Rättspolitisk talesperson, Sverigedemokraterna

---

Förra veckan skrev SD om polisens befogenheter – läs den artikeln här.

Håller du med?