Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi måste lära barnen om Sveriges brott mot mänskligheten

Linus Eriksson tycker skolan borde berätta om Sverige behandling av minoriteter.
1 av 3

Linus Eriksson tycker skolan borde berätta om Sverige behandling av minoriteter.

Privat/TT

"Många fruktansvärda brott mot mänskligheten, som svenskarna har begått, men som inte nämns, inte finns".
2 av 3

"Många fruktansvärda brott mot mänskligheten, som svenskarna har begått, men som inte nämns, inte finns".

TT NYHETSBYRÅN

Linus Eriksson.
3 av 3

Linus Eriksson.

Privat

Debatt | 25/05/2016 09:29

Debattören: I år kommer 97 000 barn gå ut grundskolan – men ingen av dem kommer ha lärt sig om Sveriges brott mot minoriteter.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varje år lämnar cirka 97 000 elever den svenska grundskolan. Många av dessa lämnar grundskolan med kunskaper om hur illa behandlade indianerna har varit av amerikanerna. Om hur illa behandlade judarna blev av tyska under mellankrigstiden och andra världskriget. Om hur illa ryssarna behandlar homosexuella.

Många av dessa 97 000 elever, kommer inte att få höra ett ord om svensk behandling av minoritetsgrupper under historien. Många av dessa 97 000 elever kommer lämna grundskolan med tron om att Sverige, alltid har varit ett gott land för minoritetsgrupper.

Det är en skam för svensk skola och av svenska lärare att inte lära ut sanningen och att tala lika mycket om svensk behandling av minoritetsgrupper, som exempelvis amerikansk behandling av indianer. Det är en skam av bara en enda anledning – att vi måste göra allt för att påverka en icke-existerande återupprepning av historien.

● Svenskarnas behandling av samer

Under 1700-talet anordnade man en tävling för svenska befolkningen som gick ut på att man skulle ge förslag på hur man skulle kunna utrota den samiska folkgruppens existens.

● Svenskarnas behandling av romer

Skolförbud och förbud mot fast boplats, för bara cirka 60 år sedan. Försök till att fördriva romer från Sverige, under en tid om nästan femhundra år.

● Svenskarnas behandling av judar

Sverige hade som önskemål att det i alla tyska judars pass skulle finnas ett “J”, så att man visste vilka som var judar

● Svenskarnas behandling av tornedalingar

Tornedalingarna utsattes för rasbiologisk forskning, eftersom de ansågs tillhöra en lägre ras än vad svenskarna gjorde.

● Världens första rasbiologiska institut

Att Sverige som första land i världen, startade ett rasbiologiskt institut som skulle forska om olika “raser” inom mänskligheten. Man utsatte bland annat samer, romer och tornedalingar för rasforskning. Dessutom släpptes en lärobok för gymnasiet, “Svensk raskunskap”, av institutet.

Många fruktansvärda brott mot mänskligheten som svenskarna har begått, men som inte nämns, inte finns. Detta är bara en del av dem och det är dags att lärarna börjar undervisa om sanningen om Sverige, för att ingenting av detta ska upprepas.

Linus Eriksson

---

Enligt FN bryter Sverige fortfarande mot en del mänskliga rättigheter, det kan du läsa om här.

Håller du med?