Debattören
1 av 3
Adrian Trif skriver om skolan. - Foto: Privat/TT
Debattören
2 av 3
Adrian Trif. - Foto: Privat
Utbildning
3 av 3
"Alla är ju inte gjorda för hög utbildning, men alla som vill ska få gå på högskola!". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Adrian, 15: Betygssystemet är gjort för att vi ska misslyckas

Debattören: Om betygssystemet ändras skulle stressen minska och elever skulle ha tid att fundera över sin framtid.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Frågar ni vem som helst på högstadiet ifall de är stressade, kommer en stor del att svara ja. 2011 bestämde Skolverket för att göra våra liv lite tråkigare genom att förstöra skolsystemet helt.

Skolverket ändrade betygssystemet som nu gör det omöjligt för oss elever att få de betyg vi förtjänar. Från min egna erfarenhet kan jag bekräfta att detta betygssystem inte är bra, och det kan de flesta hålla med om. Både elever och lärare anser att många krav är orimliga och att det är onödigt svårt att uppnå höga betyg.

Varje år vid skolstarten brukar många elever lova sig själva att de ska bli bättre i skolan, men många av oss ger oftast upp efter de första veckorna.

Visst, vi får skylla oss själva att man ej kämpat hårt och därmed misslyckats. Men de som kämpar då? De som dag in och dag ut pluggar och jobbar hårt endast för att få de där höga betygen, varför belönas inte de?

I vår klass är de flesta väldigt duktiga i skolan och alla försöker hålla sig motiverade för att nå längre och för att lära sig mer, men detta betygssystemet stoppar oss från att göra det!

Har man kanske 12 kunskapskrav i Svenska, ett ämne som man kanske är väldigt duktig på och råkar få ett F eller ett E på nån presentation eftersom att man kanske inte klarar av att tala framför publik då förstörs hela betyget i Svenska, även om alla andra krav är uppfyllda på A-nivå.

Detta kan hända i vilket ämne som helst, utav alla kunskapskrav som finns så kanske finns det nåt krav som man har stora svagheter i.

Vissa anser att detta betygssystemet är toppen, eftersom att det finns så många steg och då kan ge en rättvisare bedömning men enligt mig är detta systemet väldigt kasst!

Vi är alla olika och vi kan inte vara perfekta i allt, vilket skolan begär av oss just nu. Är inte ditt ämnesmatris perfekt så kan du inte få ett A eller kanske inte ens ett C.

Lärare borde bedöma elevens kunskaper genom att noga granska elevens utveckling genom läsåret och genom att endast använda bedömningsmatrisen som vägledning.

Så som det är nu så är vi elever mer stressade än vad våra föräldrar var på deras tid! Vi är inte dumma bara för att vi inte klarar av att presentera framför klassen, vi kan fortfarande vara genier i NO och SO även om vi kanske inte är perfekta på källkritik.

Vi jobbar hårt och vi förtjänar att bli belönade för vårt arbete. Om detta systemet inte ändras kommer hälften av Sveriges elever inte längre börja gymnasiet då de kommer tro att deras insats inte skulle betyda nånting då de ändå ej bedöms rättvist.

Vad leder detta till? Jo, om elever tappar motivation: sämre resultat i skolan – elever slutar ta ansvar - elever hoppar av skolan efter 9:an – väldigt få kommer vara utbildade till jobb som läkare, lärare och flera kommer ha praktiska jobb som inte kräver någon hög utbildning så som städerska, snickare och undersköterskor.

Jag tror att Skolverket gjort detta med flit, då de har märkt att intresset för yrkesprogrammen på gymnasiet har minskat kraftigt och plötsligt vill alla gå på något högskoleförberedande program som natur, ekonomi eller samhäll.

Därför har de försvårat betygssystemet, för att fylla upp platserna på de yrkesprogram som erbjuds på gymnasiet. Eftersom att många fler misslyckas idag än tidigare så kommer inte lika många vara behöriga för ett högskoleförberedande program, då skulle man endast vara behörig till ett yrkesprogram.

På detta sättet så tvingas man jobba med något som man inte är intresserad av alls. Ifall man älskar juridik och skulle vilja bli advokat, då måste man gå Ekonomi-Juridik-programmet där man behöver relativt höga meritvärden för att komma in.

Genom att ha massor med krångliga kunskapskrav som endast gör en förvirrad så gör det att man misslyckas betydligt lättare än vad man skulle gjort om man hade använt det gamla betygssystemet.

Man vet sitt ämne, man är medveten om allt som läraren har lärt oss om men man har misslyckats med något kunskapskrav, vilket ger ett F eller ett E som slutbetyg.

Om detta sker i varenda ämne som du har, så samlas det ihop ett gäng usla betyg som egentligen inte borde vara usla, men detta systemet får oss som inte är perfekta att framstå som lata, odugliga barn som inte duger till någon seriös karriär.

Genom att förvirra oss på detta sättet så misslyckas vi hårt och därmed hamnar vi på de lägre gymnasieprogrammen, vilket leder till att man blir behörig till jobb som man inte vill ha.

Jobbar man med nåt som man inte gillar, ja det leder till stress och depression. Depression kan göra ditt liv ganska kasst och i slutändan kommer du inse att hela ditt liv var ett skämt och att dina drömmar krossades efter grundskolan.

Detta måste ändras nu! Så snart som möjligt! Skolverket måste komma på ett system som passar varenda individ, ingen är perfekt och man ska få ha sina brister!

Bedöm elevens kunskap i helhet, inte baserat på ett misslyckat prov eller en uppsats. En elevs kunskapsnivå sjunker inte på grund av ett hemskt prov, alla har dåliga dagar och har man flera saker på gång så är det lätt att man inte gör sitt bästa hela tiden.

Men vi ska få känna att det är okej att inte vara perfekt, vi ska kunna komma till skolan och vilja lära oss mer! Inte gå hem och gråta inför de tre proven och två uppsatserna som ska vara klara till veckans slut.

Vi ska känna att det inte är jordens undergång om man misslyckas 1 gång. Skolan ska lära oss hur vi ska klara oss i verkliga livet, men för mig känns det som att skolan vill få oss att misslyckas.

Konsekvenserna av denna förändring i betygssystemet skulle då endast vara att fler och fler ungdomar kommer gå ut grundskolan med behörighet för högre utbildning och därmed kommer Sverige ha fler och fler människor som kommer leda detta landet framåt.

Om betygssystemet ändras skulle stressen minska och elever skulle ha tid att fundera över sin framtid. Kanske skulle de trots allt vilja gå ett yrkesprogram?

Alla är ju inte gjorda för hög utbildning, men alla som vill ska få gå på högskola! Vi ska inte sänka de ungas möjligheter, vi ska ju höja dem så mycket som det går!

Adrian Trif

---

Trots betygssystemet tycker många att dagens elever är lata, läs den här artikeln om det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.