Mamman: Cannabis botade min 11-åriga dotter

- 27/05/2016, 10:49
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

Privat

Titti Assarsson: "Vi måste ändra hur vi ser på cannabis".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För ungefär ett år sedan berättade jag om varför jag ger min 11-åriga dotter cannabisolja. Kritiken lät inte vänta på sig: oansvarig, galen, vårdlös idiot som drogar sitt barn.

Jag var dum som inte litade på att läkarna kunde få min dotter att må bra, trots att medicinerna läkarna skrev ut inte fungerade – de orsakade nya anfall och varje nytt anfall skadade hennes hjärna ännu mer.

”Tänk om flickan hade dött?” undrade kritikerna, trots att ingen någonsin har dött enbart av att konsumera cannabis. Däremot har barn dött till följd av sina epilepsianfall.

”Ytterligare en idiotisk blådåre ställer sig upp på en självtagen piedestal och propagerar för en mirakelkur utan bevisad effekt”.

Detta fick jag höra trots att tusentals föräldrar i liknande situation fått nytta av CBD-olja. Fenomenet är så pass utbrett att CNN rapporterade om det, och det finns även forskningsresultat som stödjer mitt beslut.

Men det ultimata beviset för att jag gjorde rätt kom för några dagar sen. Jag har precis fått hem papper från min dotters läkare där det står att hon inte har någon epileptisk aktivitet kvar i hjärnan.


Det läkarbesked Titti fickför några dagar sedan. Bildkälla: Privat

Detta säger man nu alltså om en liten flicka som tidigare inte kunde sova om nätterna på grund av sin svåra epilepsi. En flicka som brukade riva, bita och slå på sig själv, med anfall så fruktansvärda att jag ofta blev rädd för att hon höll på att få stroke.

Hon är numera helt fri från anfall, och detta är så klart tack vare oljan.

Men nyligen gick läkemedelsverket ut med att CBD-olja är olaglig, till och med när den görs av industrihampa som är helt laglig att odla och inte har någon berusande effekt.

Detta är märkligt då en enig hovrätt i går friade en man från narkotikabrott, då de anser att CBD-olja utvunnen ur industrihampa inte kan räknas som narkotika. Deras motivering:

”Högsta domstolen uttalade i avgörandet NJA 2007 s. 219 att undantaget i förordningen har en sådan utformning och ordalydelse att det inte däri kan intolkas att industrihampa övergår till att klassificeras som cannabis vid sådan befattning med den som inte kan anses höra till själva odlingen.” (Källa).

Läkemedelsverket borde korrigera de felaktiga uppgifterna på sin hemsida enligt det som faktiskt gäller. Samma olja som gav min lilla flicka chansen till ett normalt liv vill de nu förbjuda.

Men det är inte bara min dotter som blivit hjälpt. Det finns otaliga berättelser i facebookgruppen för CBD-oljan. Människor som blivit hjälpta med allt från ADHD till fibromyalgi. Människor som, likt mig, först testade alla konventionella metoder som erbjöds, men inte fick några resultat.


Titti tillsammans med sin dotter. Bildkälla: Privat

Om makthavarna inom vården vore intresserade av att ge folk den bästa medicinen tillgänglig hade de satt evidensbaserad forskning framför föråldrade dogmer. Men de vågar inte ens forska på cannabis, och ännu mindre opinionsbilda för sådan forskning.

Detta trots de många positiva vetenskapliga utländska rapporterna om växtens medicinska användningsområden.

Jag säger inte att det jag gjorde var den perfekta lösningen. Men jag har två saker att säga:

1. Så länge cannabis enligt lag klassificeras som en klass 1-drog utan medicinsk potential, kommer den forskningen i praktiken inte kunna ske i Sverige. Vi måste förändra lagstiftningen så att den ser till de sjukas behov.

2. Att använda läkarnas mediciner är inte ett tänkbart alternativ för mig. Deras piller fick min dotter att vilja begå självmord: ”Jag vill ta en kniv och skära halsen av mig, jag vill DÖ!”. De orden är inte normala för ett barn.

Jag är trött på att radikala nykterister blundar för verkligheten. Ni kallar cannabis för ”narkotika”, men drogerna läkarna skriver ut som inte ens fungerar kallar ni ”medicin”?

Flera av läkemedlen som skrivs ut till sjuka människor är narkotikaklassade men man får använda dem om man har recept. Varför skulle inte cannabis kunna fungera på samma sätt?

Förstår ni inte att de piller som läkare skriver ut är tämligen outforskade också? Paracetamol, som folk äter så fort de får huvudvärk, vet man fortfarande inte helt hur det fungerar. Men det används ändå på grund av påvisbara effekter och att biverkningarna är så få.

Vi vet inte speciellt mycket om läkemedlen vi konsumerar, vissa av dem har inte funnits jättelänge, och det går inte veta helt säkert vilken negativ påverkan de har på ett ungt barn i längden.

De enda alternativ jag har är olika sorters osäkerheter. Så då får jag helt enkelt välja det som hittills haft störst positiv effekt och minst negativ effekt, och detta är inte något läkarna har velat skriva ut till mig.

Vi måste ändra hur vi ser på cannabis.

Titti Assarson,
Mamma till en elvaårig dotter som nu är fri från epilepsi

Borde vi forska på cannabis som läkemedel i Sverige?