Det är dags att vi förbjuder IS vidriga propaganda

- 01/06/2016, 16:23
SD Göteborg vill förbjuda IS-propaganda.
1 av 3

SD Göteborg vill förbjuda IS-propaganda.

SD Göteborg/TT

Jörgen Fogelklou.
2 av 3

Jörgen Fogelklou.

SD Göteborg

IS.
3 av 3

IS.

TT

Sverigedemokraterna Göteborg: Vi måste sända ett budskap till våra förorter, grankommuner och övriga världen. Det här är inte okej.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nu på torsdag kan Göteborg unisont stå upp mot förtryck, religiös fanatism och andra terrororganisationer. Vi Sverigedemokrater har nämligen lagt en motion om att utreda om ett förbud mot propaganda för bland annat IS kan införlivas i vår lokala ordningsstadga.

IS är den kanske grymmaste organisation vi sett sedan andra världskriget. Det kan alltså röra sig om flaggviftande på Gustav Adolfs torg, eller slagord och symboler likt de kristna syrianer på Opaltorget flera gånger mötts av. Vad vi vill är att staden utreder om det är möjligt, inget annat.

Motionen avslogs av samtliga partier i kommunstyrelsen, och föreslås avslås av kommunfullmäktige.

Göteborg är, per capita, den stad i Europa från vilken flest personer anslutit sig till religiösa extremistgrupper. En av dessa är IS.

Ingen kan undgått att se de senaste årets vidrigheter som begåtts av IS, och i dess namn. Rekrytering till denna organisation görs ofta via sociala medier, och lockar unga män och kvinnor att resa ner och slåss för dem. Vi har alla läst om jihadresor från många av våra större städer.

Polisen tror att cirka 30 unga män, enbart från Göteborg har dött i strider för IS i Syrien. Unga män som vuxit upp i det sekulära Sverige. Vi måste naturligtvis göra allt som står i vår makt för att förhindra att sådant här får fortgå. Propaganda för IS har via sociala medier fått hundratals unga män att föredra krigets fasor i Syrien framför att bo kvar i förorten.

Tyvärr sprider sig även propagandan utanför de kretsar som skulle kunna lockas av den. Vi har sett exempel på hur kristna syrianer på Opaltorget flera gånger mötts av klotter på deras arbetsplatser som lytt: ”Kalifatet är här” och ”Konvertera eller dö”.

Antropologen Scott Atran är en av världens främsta experter på psykologin bakom terrorismens dragningskraft, han har haft flera akademiska toppjobb i både USA, Storbritannien och Frankrike. Inför FN:s säkerhetsråd berättade han om sina resultat efter att ha intervjuat tidigare IS-medlemmar.

”Ingen rörelse sedan andra världskriget haft så stark dragningskraft som IS, den kan bara jämföras med nazismen, och innan dess med de ryska och franska revolutionerna", och att ”Radikalisering förekommer mycket sällan i moskéer, och tre av fyra som ansluter sig till IS gör det via sina vänner”.

Göteborg ska vara en stad öppen för välden. Vi har nu ett utmärkt tillfälle att visa vad Göteborgs stad också står för. Vi kan nu lägga oss i framkant. Oavsett om det går att införliva ett förbud eller ej. Så kan vi unisont stå upp mot förtryck, religiös fanatism och andra terrororganisationer.

Vi kan sända ett budskap till våra förorter, grankommuner och övriga världen.

Att I Göteborg, är det inte någonsin okej att offentligt propagera för terrororganisationer. Ibland måste man lägga de ideologiska skygglapparna åt sidan – och göra det som är rätt.

Jörgen Fogelklou,
Ordförande SD Göteborg,
Kommunfullmäktigeledamot i Göteborg för SD