Linnéa Plöen vill inte höra bantningstips i sina poddar.
1 av 3
Linnéa Plöen vill inte höra bantningstips i sina poddar. - Foto: Privat/Ap
Linnéa Plöen.
2 av 3
Linnéa Plöen. - Foto: Privat
En iPhone.
3 av 3
En iPhone. - Foto: Ap

Det är hyckleri när feministiska poddare ger bantningstips

Debattören: Jag ber er fundera på vilka signaler ni sänder ut till kvinnor och jag ber er fundera på om förtjänst bör gå före feminism.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Många är vi som ofta sitter på tunnelbanan i morgontrafiken med lurarna på och småfnittrar åt något roligt i en podcast. Kanske är vi också många som lägger det roliga på minnet för att kunna dra det för kollegorna på jobbet sen, i alla fall gör jag det ibland.

För en vecka sedan satt jag just så, på tunnelbanan i morgontrafiken och småfnittrade åt något roligt i en podcast, men så avbröts programmet av ett reklaminslag. Inget konstigt, podcasterna måste ju få betalt för innehållet på något sätt.

Men detta reklaminslag skavde till i mig. Det skavde till i mig för att jag hörde podcastprofilerna, två uttalat feministiska mediepersonligheter, göra käck reklam för ett bantningspreparat.

I pratan sålde de in en måltidsersättningsbar som en smart måltid för dig på språng, ett fullgott mål mat för dig moderna kvinna i karriären som måste flänga runt bland möten, föris och hemmet och inte hinner äta lagad mat.

Det skavde till i mig ännu mer när de sedan i förbifarten nämnde att måltidsersättningsbaren kan hjälpa dig att hålla kalorierna nere också.

Under veckan som följde hörde jag samma typ av käcka reklaminslag om måltidsersättningen som ”får plats i din snygga handväska när du är på språng” i andra podcaster, även de med uttalat feministiska profiler.

Ingenstans hörde jag någon problematisera att företaget säljer bantningspreparat och marknadsför sig själva med sloganen ”snabb och enkel viktnedgång”.

Problemet med att feministiska mediepersonligheter säljer in bantningspreparat är att det går totalt emot en grundläggande feministisk utgångspunkt.

Denna innebär att kvinnor alltid granskas utifrån sitt utseende och därmed alltid måste förhålla sig till en rad samhällsnormer kring sina kroppar (lagom smal, lagom stark, lagom utstickande och så vidare). När feministiska podcastprofiler så väljer att helt oproblematiserat marknadsföra preparat som är till för att just normera kring hur kvinnor ser ut är det inte bara hyckleri, det är också farligt.

Podcasts har generellt en väldigt nära dialog med sina lyssnare och en studie av Nepa har visat att kampanjer i podcasts har två till fyra gånger större genomslagskraft än reklam i radio.

Detta visar på den enorma påverkanspotential som podcasterna kan ha. Som uttalade feminister och som medieprofiler önskar jag därför att ni funderar på hur era käcka reklaminslag för viktminskningspreparat påverkar er lyssnarbas.

Jag ber er fundera på vilka signaler ni sänder ut till kvinnor och jag ber er fundera på om förtjänst bör gå före feminism.

Linnéa Plöen

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.