Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riktiga feminister litar på Amber Heard – inte på Johnny Depp

- 02/06/2016, 09:23 -
Alexandra Wattman skriver om Amber Heard och Johnny Depp.
1 av 3

Alexandra Wattman skriver om Amber Heard och Johnny Depp.

Privat/Facebook/Stella

"Du vet inte för än det händer dig".
2 av 3

"Du vet inte för än det händer dig".

Facebook/Stella

Alexandra Wattman.
3 av 3

Alexandra Wattman.

Privat

Debattören: Sluta gå i försvarsställning direkt och hävda att den här personen aldrig skulle kunna misshandla.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Angående Johnny Depp och Amber Heard. Är ni feminister: så ställ er alltid bakom kvinnan som berättar att hon blivit misshandlad och tro på hennes ord.

För det kommer alltid att finnas så otroligt många som beskyller henne för att ljuga, hitta på för att vinna pengar eller ge igen för sårade känslor osv. Det kommer alltid att finnas så många som direkt ställer sig på mannens sida.

Det kommer alltid att finnas så många som vägrar inse att den misshandlande mannen inte nödvändigtvis ser ut som en skurk, beter sig som en konstant rövhatt eller osar machomentalitet.

Det kommer att finnas så många vänner, ex och bekanta till mannen som ställer sig bakom honom och säger: "Han skulle aldrig göra något sådant. Omöjligt. Han som aldrig gjort det tidigare/inte slagit mig/inte är en våldsam person/är så trevlig och snäll och charmig och underbar och så vidare".

Förstå att män som misshandlar inte är en homogen grupp. Män som misshandlar finns i alla samhällsklasser, med alla olika yrken, utseenden, ekonomiska förhållanden, status, med alla olika typer av personlighetsdrag.

Förstå att det väldigt ofta är just vansinnigt charmiga, trevliga, roliga, gulliga, utåt sympatiska, intelligenta, drivna, vänskapliga män som misshandlar. Det kan vara din manliga bästa vän och det kan vara någon i din släkt, det vet du faktiskt inte.

Du vet inte för än det händer dig. Förrän du har just den relationen med mannen i fråga.
Och ja, det kan hända dig. För kvinnor som blir utsatta för kvinnomisshandel är inte heller någon homogen grupp. Det är alla sorters kvinnor som drabbas.

Så snälla, sluta ställa er bakom männen på repeat. Sluta gå i försvarsställning direkt och hävda att den här personen aldrig skulle kunna misshandla.

För du vet inte. Förstå vilket mod och vilken styrka det krävs att våga berätta vad man blivit utsatt för, att ha rätt till sin egen historia, vägra vara tyst. Säg inte åt dessa kvinnor att de ljuger. För det kommer så många andra att göra.

Alexandra Wattman

---

Läs även den här krönikan om Amber Heard och Johnny Depp.