Collins Luther Zola hyllar Muhammad Ali.
1 av 3
Collins Luther Zola hyllar Muhammad Ali. - Foto: Privat/TT
Muhammad Ali blev 74 år gammal.
2 av 3
Muhammad Ali blev 74 år gammal. - Foto: Ap
Collins Luther Zola.
3 av 3
Collins Luther Zola. - Foto: Privat

Muhammad Ali visade att idrott och politik visst hör ihop

Debattören: Muhammad Ali ville genom goda idrottsprestationer och sin trosuppfattning få människor att förstå.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag finner det fascinerande av alla hyllningar jag ser av Muhammad Ali till höger och vänster i sociala medier som Instagram, Snapchat och Facebook.

Sverige är ett land där vi ofta säger att idrott och politik inte hör ihop. Muhammad Ali visade att som atlet kan man, i fall man vill och är redo att offra sig för alla människors lika värde, våga yttra sig om den politiska situationen och sociala orättvisor kring alla människors lika värde.

Han blev avstängd från boxningen, han arresterades av polisen, riskerade fängelse för alla människors lika värde. Han ville verkligen genom goda idrottsprestationer och sin trosuppfattning få människor att förstå.

Han ska och bör hyllas unisont hela jävla tiden. Intressant att mellan hans bortgång högtiden Ramadans början som också faller in samtidigt som den svenska nationaldagen är det inte många dagar.

I Sverige säger vi ständigt att idrott och politik inte hör ihop. Jag vill påstå att det hör ihop så det skriker om det. Alla våra valprocesser med val av ordföranden i olika positioner osv. ekar om att idrott och politik hör ihop.

Ta till exempel alla arenabyggen som finns och råder i Sverige just nu påvisar att idrott och politik hör ihop. Den delen där idrottsetablissemanget man dock vill påstå att idrott och politik inte hör ihop är när vi skall prata jämställdhet, alla människors lika värde då det genast blir lite känsligt och risken att trampa på visa personers fötter är rätt så hög

I det svenska handbollslandslaget envisas Tobias Karlsson gång på gång att ha på sig sin regnbågsfärgade kaptensbindel för alla människors lika värde. IFK Kristianstad använde regnbågs färgade handdukar under SM Finalerna i handboll för att visa på allas lika värde. Tobias har till och med möts av motstånd av internationella förbundet.

Det finns hur många exempel som helst.

För mig är en man som Muhammed Ali en riktig förebild jag fascineras av. Men jag älskar även att se vissa personer på min Facebook som inte hade lagt så mycket krut i frågan i övrigt slänga upp en bild på Muhammed Ali och citera honom. Vilken typ av Facebook-vän och vänner jag syftar på håller jag för mig själv.

Med tanke på den extrema islamofobin och främlingsfientligheten i Sverige, som börjar likna USA:s gamla variant från 80-90-talet undrar jag om det hade varit socialt accepterat i Sverige för en atlet med en etnisk annan härkomst gärna svart kvinna eller man som är Muslim att yttra sig och samtidigt inte riskera att frysas ut eller förlora sponsorer.

Jag tycker mig alltid se många etniska svenskar sitta och diskutera till exempel integration men vi andra som ses som invandrare, utlänningar, blattar och svartskallar får inte vara med.

Jag vill tacka Muhammad Ali för det han gjorde för i synnerhet svarta människor i USA och hela diasporan. Jag hoppas vi i Sverige börjar inse att atleter i Sverige som verkligen bryr sig om sociala orättvisor offrar sig på riktigt och vi som sitter i beslutsfattande organ vågar och vill stå för alla likas värde på riktigt som vi påstår genom att ibland fatta obekväma beslut för allas lika värde.

Sedan sist men inte minst ifrågasätta oss själva i så lång utsträckning som möjligt för att hela tiden hänga med i samtiden.

Vila i frid Muhammad Ali.

Collins Luther Zola


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.