CUF Göteborg tycker det är en dålig idé att kvotera Netflix.
1 av 2
CUF Göteborg tycker det är en dålig idé att kvotera Netflix. - Foto: Privat/Privat
Leo Gerdén.
2 av 2
Leo Gerdén. - Foto: Privat

Det är inte chill att kvotera Netflix-utbudet, Alice Bah Kuhnke

CUF Göteborg: Klåfingriga politiker ska hålla sig borta från handbromsen och inse att ny teknik främjar kultur


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag om att detaljreglering Netflix utbud av filmer och serier. De vill att minst 20 procent av streamingtjänstens filmer ska vara europeiska.

Sveriges kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) säger att hon är mån om svensk film och utesluter därför inte att kvotera det amerikanska företagets utbud.

Tekniken vinner ny mark världen över. En industri som upplevt en snabb utveckling under det senaste seklet är filmindustrin, som från början var en dyr affär med komplicerade kameror, stora projektordukar, svartvitt och suddig bild som dessutom visades utan ljud. I dag kan filmer produceras i hög kvalitet av vem som helst med en smartphone.

Det är inte bara framställningssättet som har förändrats. Under det senaste decenniet har även sättet vi konsumerar den på förändrats drastiskt. Från att tvingas antingen se det som tv-producenten ansåg lämpligt eller gå och hyra en VHS har vi idag möjligheten att fritt bestämma över vår mediakonsumtion, bekvämt från vår egen soffa.

Som vanligt med ny teknik finns det tyvärr folk som vill dra i handbromsen, inte minst från politiskt håll. Senast var det Uber Pop som lämnade Sverige, på grund av dålig byråkrati och oändliga utredning. Näst på tur var Spotify som överväger att flytta sitt kontor från Sverige på grund av bostadsbristen och det massiva skattetrycket. Det finns en risk att samma sak händer med Netflix, och denna gång på grund av detaljreglerande politiker.

Vad EU och Alice Bah Kuhnke bortser ifrån är att konsumenten måste stå i fokus. Individerna som konsumerar Netflix betalar en månadsavgift för att få titta på deras filmer och serier. Om personen inte tycker om utbudet har konsumenten möjligheten att säga upp abonnemanget och vända sig till någon av konkurrenterna.

Därför är Netflix noggranna när de handplockar de filmer och serier som de vet att många vill titta på. Om vi konsumenter anser att exempelvis europeiska filmer och serier håller för låg klass skall vi heller inte tvingas betala för dem, bara för att filmerna råkar komma från samma världsdel som vi.

Den svenska och europeiska filmindustrin har historiskt hållit en hög klass. Listan på svenska verk som setts och hyllats världen om är lång och inkluderar allt från Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet (1957) till mer moderna klassiker som Tomas Alfredssons Låt den rätte komma in (2008). Den svenska och europeiska filmkonsten skall premieras men inte på bekostnad av teknikutveckling eller konsumenters intressen.

EU-kommissionens förslag går i direkt strid med principen om frihandel. Genom att sätta upp dolda handelshinder mot omvärlden skadar vi inte bara utländska företag, utan också våra egna. Enligt Världsbanken och OECD består nästan hälften, 44,5%, av Sveriges totala BNP av export.

Om Sverige och EU frångår idén om frihandel, ens i det lilla, är risken överväldigande att omvärlden kommer följa vårt exempel. Då går vi miste om globaliseringens och frihandelns fördelar så som mer specialisering, konkurrens och idéutbyten. Allt detta för att folk glömt att ekonomi inte är ett nollsummespel.

Historiskt har vi sett att frihandel lönat sig. Det är när vi samarbetar med andra länder som världen blir bättre, inte när vi låser in oss i vår egen lilla bubbla i norr.

Det är tekniken som formar framtiden och politiker bör anpassa sig därefter. Klåfingriga politiker ska hålla sig borta från handbromsen och inse att ny teknik främjar kultur, inte hämmar den.

Oskar J. Qvarfort,
Ordförande CUF Göteborg

Leo Gerdén,
Aktiv i CUF

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.