Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fortsatt start up-succé kräver arbetskraftsinvandring

Ulla Hamilton (M)​ vill göra det lättare med arbetskraftsinvandring.
1 av 2

Ulla Hamilton (M)​ vill göra det lättare med arbetskraftsinvandring.

Privat/TT

2 av 2

TT News Agency / Henrik Montgomery/TT

Debatt | 15/06/2016 14:38

Moderat: En snabbare väg in till jobb och ett snabbare sätt för företagen att få in sina anställda är en vinst för alla inblandade

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är enbart Silicon Valley som idag slår Stockholms start Up-scen. Utvecklingen de senaste 10 åren har varit fantastiska och gjort Stockholms till en attraktiv hub för nyföretagande.

Stockholm är exempelvis en av de ledande start-up klustren i världen inom bland annat det så kallade ITK-området, tjänster och informations- och kommunikationsteknik. Det attraherar såväl kapital som individer.

Stockholm växer så det knakar, befolkningsmässigt och företagsmässigt. Attraktiviteten inom start up-scenen gör att det finns stor brist på kompetent arbetskraft inom just IKT-området. Samtidigt som det finns brist på kompetenta medarbetare måste staden även arbeta utifrån förutsättningen att Stockholms attraktivitet inte är något vi kan ta för givet. Politiken måste ständigt utvecklas för att nyfikenheten och intresset för Stockholm ska bestå.

Bristen på kompetent arbetskraft för företag är ett hot. Det kan leda till att flera av de framgångsrika företagen i vår region riskerar att hämmas i sin utveckling. Något som i sin tur gör att de börjar titta på andra lösningar för att säkra kompetensförsörjningen.

En lösning för företagen kan vara att helt enkelt etablera sig i en annan del av världen, där det är lättare att hitta den kompetens de behöver. För att undvika det måste vi se till att skapa möjligheten för företagen att försöka attrahera människor med rätt kompetens från andra delar av världen för att anställa dem här.

Den förändring av regelverken som Alliansregeringen gjorde för arbetskraftsinvandring har betytt mycket, inte minst för många företag i Stockholm som har haft svårt att hitta rätt kompetens i Sverige. Men trots detta finns det problem med hur systemet fungerar idag.

Det tar lång tid att få tillstånd, flera myndigheter är involverade och det saknas samordning mellan myndigheterna. Detta innebär att de berörda företagen tvingas lägga ner mycken kraft och energi på myndighetskontakter, om de inte har möjlighet att köpa tjänsterna av konsultföretag.

Stockholms stad jobbar sedan ett antal år med att attrahera kapital och talang till Stockholm. Målsättningen är tydlig, företagen ska starta och utvecklas här. Mot bakgrund av detta är det ett problem för Stockholms stad att företag tycker att det nuvarande systemet, med olika tillstånd som hanteras av olika statliga myndigheter, inte fungerar tillräckligt bra och effektivt.

Staden bör därför ta initiativ till en ”One stop shop” för att underlätta företagens hantering av byråkratin kring arbetskraftsinvandring. Berörda myndigheter inom detta område är framförallt Migrationsverket, Skatteverket och Försäkringskassan.

Dessa myndigheters bör förslagsvis samlokaliseras för att underlätta företagens hantering av de tillstånd som behövs för att attrahera kompetens till företagen genom arbetskraftsinvandring.

Stockholm Business Region har till uppgift att bland annat marknadsföra Stockholm som etableringsort. Att se till att det etablerade näringslivet har goda tillväxtförutsättningar måste anses vara en viktig del av detta. Därför är också Stockholm Business Region mest lämpad för uppgiften att intressera berörda myndigheter för tanken på en ”One stop shop” i Stockholm.

En snabbare väg in till jobb och ett snabbare sätt för företagen att få in sina anställda är en vinst för alla inblandade och skulle vara en viktig pusselbit för att Stockholms stad ska kunna behålla sin attraktivitetet.

Ulla Hamilton (M),
Ledamot, Stockholms kommunfullmäktige

Håller du med?