Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Det är dags att vi stänger ner IS-moskéerna

- 26/07/2016, 11:19
Ungsvenskarna vill stänga moskéer där IS-rekrytering sker. Moskén på bilden har inget med texten att göra.
1 av 3

Ungsvenskarna vill stänga moskéer där IS-rekrytering sker. Moskén på bilden har inget med texten att göra.

Privat/Ap

"När rekryteringen dessutom sker öppet utan att de ansvariga ingriper har dessa tappat sin legitimitet för att leda religiös verksamhet".
2 av 3

"När rekryteringen dessutom sker öppet utan att de ansvariga ingriper har dessa tappat sin legitimitet för att leda religiös verksamhet".

Ap

Tobias Andersson (SDU).
3 av 3

Tobias Andersson (SDU).

Privat

Ungsvenskarna: Det är dags att stänga ner moskéer där det uppdagats att kontinuerlig rekrytering har skett

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Expressen 21/7 kunde vi ta del av en 17-årings berättelse kring när någon försökte rekrytera honom till IS. Han erbjöds allt från pengar och kvinnor till körkort och bostad.

Rimliga saker att lova någon vars intresse man söker. Något betydligt mindre rimligt var att rekryteraren uppfattades som en populär och uppskattad person bland besökarna i moskén. ”Det kändes som om han kände de flesta” sa den intervjuade killen.

Jag tror honom. Det krävs att man har högt socialt kapital, är allmänt uppskattad och besitter en strålande karisma för att sälja in saker hos folk. Oavsett om det gäller en charterresa till Mallorca eller en terrorresa till Syrien. Den grundläggande försäljningstekniken är den samma. Frågan som återstår är hur en välkänd person i moskén kan få tillåtas sprida sin hatpropaganda bland dess besökare.

Med vetskapen om hur utbredd rekryteringen i Sverige är så vore det naivt att tro att liknande scenarion inte utspelar sig runtomkring flertalet andra moskéer. Det vore dessutom oerhört naivt att tro att denna typ av verksamhet kan gå de ansvariga för de drabbade moskéerna obemärkt förbi.

Då naivitet tenderar bana väg för ondska bör vi även i detta fall sluta vara naiva. I stället måste vi fråga oss om moskéer kända som knytpunkter för rekrytering och/eller radikalisering har ett existensberättigande i vårt land? För mig är svaret ett självklart nej.

Religion kan vara vackert. Religion har givit och ger många människor en tillhörighet, gemenskap och identitet. Med den utgångspunkten är religiösa platser och byggnader ett positivt inslag i samhället/vardagen. Nu har det dock uppdagats att vissa av dessa platser och byggnader nyttjas av extremister, vars religiösa åskådning har övergått till en ideologisk övertygelse, för att komma i kontakt med potentiella rekryter.

När rekryteringen dessutom sker öppet utan att de ansvariga ingriper har dessa tappat sin legitimitet för att leda religiös verksamhet i ett demokratiskt och sekulärt samhälle.

Därför är det dags att stänga ner moskéer där det uppdagats att kontinuerlig rekrytering har skett. Det är ingen rättighet att få bedriva religiös verksamhet i Sverige inom vilken man accepterar att medlemmarna rekryteras till en terrorsekt.

I stället bör vi rikta resurser till de delar inom det muslimska civilsamhället som på allvar står upp mot IS och utmanar den verklighetsbeskrivning de försöker sprida.

Tobias Andersson,
Nationell talesperson, Ungsvenskarna