Torsdag 26 Maj
Stockholm

Därför vill vi se Hillary Clinton i Vita huset

Moderaterna berättar varför de stödjer Hillary Clinton.
1 av 2
Moderaterna berättar varför de stödjer Hillary Clinton. Foto: Andrew Harnik/Ap
Hillary Clinton.
2 av 2
Hillary Clinton. Foto: Andrew Harnik

Moderater: Vi hoppas att USA väljer en väg som innebär såväl öppenhet mot omvärlden som inkludering och sammanhållning på hemmaplan.

Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Just nu besöker vi Demokraternas konvent i Philadelphia. När Hillary Clinton på torsdag accepterar nomineringen till att bli Demokraternas kandidat inleds slutdelen av det amerikanska presidentvalet.

Utgången blir mycket viktigt för den globala utvecklingen de närmaste åren. Det sägs ofta att varje amerikanskt presidentval är ett avgörande val men i den oroliga omvärld vi lever i just nu är det mer angeläget än på väldigt länge vem det amerikanska folket väljer.

Framförallt handlar det om vilken global roll som USA vill axla, såväl ekonomiskt som säkerhetspolitiskt. Det är därmed ett vägval som i allra högsta grad kommer att påverka Sverige.

USA:s ekonomiska utveckling och vilja att driva på för mer frihandel och öppenhet mot omvärlden är avgörande för en stark global ekonomiska utveckling. Det är därför vi ser med oro på den frihandelskritiska retoriken som finns på såväl den demokratiska som republikanska sidan.

Den huvudsakliga kritiken i den amerikanska debatten rör det frihandelsavtal som gäller stillahavsområdet. Men en alltför stark frihandelskritisk opinion riskerar även att drabba arbetet med att få frihandelsavtalet mellan EU och USA på plats. USA är Sveriges största handelspartner utanför den Europeiska Unionen och ett avtal skulle kunna leda till en stor ekonomisk vinst för Sverige.

I takt med att eurozonen fortsatt präglas av trög tillväxt och osäkerheten kring vad Brexit kommer innebära för den europeiska utvecklingen, är det avgörande att den amerikanska ekonomin står stark och kan fungera som draglok för andra avancerade ekonomier som Sverige. Men det förutsätter att USA inte vänder sig inåt utan fortsätter att ta en ledande internationell roll.

Samma sak gäller i det säkerhetspolitiska arbetet. Efter en sommar som präglats av våld, terror och uppblossande oroligheter i land efter land är strävan efter att bygga säkerhet tillsammans med andra viktigare än på mycket länge.

Detta oavsett om det handlar om att bekämpa IS och terrorn som följer i dess spår, dämpa flyktingkrisen eller hantera de ökade spänningarna i Östersjöområdet eller den ryska annekteringen av Krim. Den amerikanska ledartröjan och ett starkt transatlantiska samarbete är bland annat avgörande för säkerheten i Europa och vårt närområde.

För oss är det självklart att ytterligare stärka detta transatlantiska samarbete genom att Sverige bör söka medlemskap i NATO. Vi vill också inom andra internationella sammanhang driva på för ett nära samarbete mellan Sverige och USA. Detta kommer att gälla oavsett vem som svärs in som ny president men samtidigt går det inte att bortse från att det spelar roll vem det blir.

Donald Trump har signalerat mer av populism, misstänkliggörande av andra och slutenhet mot omvärlden medan Hillary Clinton har talat om internationalism, inkludering och vikten av globala samarbeten. Den illavarslande frihandskritiken till trots är det uppenbart att utbytet med USA ser ut att bli lättare med henne som president.

Hon är den bäst förberedda presidentkandidaten på mycket länge och erfarenheterna från tiden som exempelvis senator och utrikesminister vore centrala för att navigera i dagens oroliga omvärld. Hon är även den kandidat som tydligt står upp för alla människors lika värde och möjligheter att växa och utvecklas efter sina egna förmågor.

I dessa tider behövs ett starkt internationellt samarbete, framförallt med USA. Vi hoppas därför att man väljer en väg som innebär såväl öppenhet mot omvärlden som inkludering och sammanhållning på hemmaplan. Därför är Hillary Clinton den kandidat vi helst vill se i Vita huset.

Tomas Tobé,
Partisekreterare (M)

Jessica Polfjärd,
Gruppledare i Riksdagen (M)

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (36)
Kopiera länk
Dela