Söndag 16 Jan
Stockholm

Hårdare straff löser inte problemen i förorten

Hedda Berkesand skriver om att problemen i förorten inte löses med hårdare straff.
1 av 2
Hedda Berkesand skriver om att problemen i förorten inte löses med hårdare straff. Foto: Privat/TT
Hedda Berkesand.
2 av 2
Hedda Berkesand. Foto: Picasa

Debattören: Att förminska deras utanförskap till att "de bara har lite tråkigt" som Johan Forsell gör är totalt verklighetsfrånvänt.

Kommentera (53)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Frågan Moderaterna egentligen borde ställa sig är hur vi får färre att bränna bilar och attackera blåljuspersonal. Orsaksanalysen i Johan Forssells artikel är otillräcklig. Hårdare straff löser inte segregationen och utanförskapet.

Sett till HDI är Sverige år 2015 fortfarande ett av de absolut bästa länderna i världen att leva i. Men landet är delat. Det skiljer exempelvis 8 år i medellivslängd mellan en boende i Vårby Gård och en på Östermalm. Riksdagsledamot Johan Forssell (M) målar upp en skräckbild av förorten: bilbränder, total misär och kriminella ungdomar som totalt spårat ur. Och allt bara för att de är “lite uttråkade”.

Frågan Moderaterna egentligen borde ställa sig är hur vi får färre att bränna bilar och attackera blåljuspersonal. Hårdare straff löser inte segregationen och utanförskapet och stoppar således med säkerhet inte heller problemen. Hårdare straff kan inte vara samhällets enda svar. Det är inte ett samhälle som tar ansvar.

I stället krävs konkreta åtgärder för minskad segregation och minskat utanförskap. Det handlar om att skapa livsmöjligheter och framtidstro för de ungdomar som i dag känner att kriminalitet är den enda vägen. Då räcker det inte att bara skrika om vare sig fler fritidsgårdar eller fler poliser.

Om Moderaterna menar allvar med att vart en växer upp och bor inte ska avgöra vilka möjligheter en har i livet – var är förslagen för ett samhälle med minskade ekonomiska och sociala klyftor?

Vi behöver långsiktiga och kraftfulla åtgärder för att skapa trygghet för alla. Men trygghet behövs också nu och då är fler poliser på plats en bra början. Men det behövs inte bara fler poliser – det behövs poliser och andra engagerade som tar samtalen, lyssnar och skapar det förtroende för samhället som ofta saknas.

Det stämmer som Forsell skriver - människor bär ansvar för sina handlingar. Till skillnad från Moderaterna tror Grön Ungdom att människor vill och kan ta ansvar om de erbjuds förutsättningarna att göra det snarare än om de gång på gång straffas ut. Ska vi skapa de förutsättningarna räcker inte Moderaternas bristande orsaksanalys.

Att begå brott är ingen människas första alternativ. De unga som hamnar i gängverksamhet och kriminalitet har redan blivit svikna av samhället. Att förminska deras utanförskap till att "de bara har lite tråkigt" som Johan Forsell gör i sin artikel är förutom totalt verklighetsfrånvänt också en extrem förenkling av de frågor som vi måste ta tag i för att lösa problematiken i utsatta områden.

Politiker med en så fattig orsaksanalys bör ägna mindre tid åt att stå i Riksdagen och skrika om hårdare straff och hela tiden prata om, och i stället ta sig ut i förorterna och prata med. Och då pratar jag inte om någon förortssafari till Husby á la Alliansen som bara är till för att lugna de som bor på Lidingö - det krävs politiker som för en förortspolitik för de som bor i orten.

Hedda Berkesand,
Språkrör, Grön Ungdom i Stockholmsregionen

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (53)
Kopiera länk
Dela