Johan Forssell (M) skriver om hur vi ska stoppa bilbränderna.
1 av 3
Johan Forssell (M) skriver om hur vi ska stoppa bilbränderna. - Foto: TT
"Samhället måste ta tydlig ställning mot brott och sända signalen om att detta inte är accepterat".
2 av 3
"Samhället måste ta tydlig ställning mot brott och sända signalen om att detta inte är accepterat". - Foto: TT
Johan Forssell.
3 av 3
Johan Forssell. - Foto: TT

Ungdomar som bränner bilar är inte uttråkade – de är kriminella

Moderaterna: Brott måste behandlas som just brott, oberoende av om gärningsmannen upplever att han eller hon har det tråkigt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi kan och ska aldrig acceptera att otrygghet blir en norm i delar av Sverige. Det finns i dag 53 områden i Sverige där otrygghet och utanförskap dominerar, och i 15 av dessa är det riktigt illa. Bilbränder, attacker på polis och ambulanspersonal, hot och vandalism är vanligt förekommande.

Förra året brann 316 bilar i Malmö. I Rosengård har 30 bilar satts i brand under de senaste två veckorna. I år har 80 bilar brunnit i Malmö sedan 1 juni. Liknande brott förekommer på en rad andra platser runt om i Sverige. I slutet på juli sattes bilar och ett sophus i brand i Borlänge och under våren och sommaren har liknande bränder förekommit på flera platser såsom Gottsunda, Stockholm och Norrköping.

Det finns många som söker efter förklaringar till varför bilbränder är så vanligt förekommande i delar av Sverige. Det finns de som förklarar detta på ett nästan ursäktande sätt och menar att det handlar om ungdomar som vill bli hörda och sedda och ungdomar som är rastlösa och uttråkade. Det finns även de som skyller på Polisen och deras närvaro i området som en orsak till bilbränderna.

Ansvaret läggs över på någon annan eller något annat. Man vill inte själv ta ansvar utan man skyller ifrån sig. Här måste vi gemensamt säga ifrån. Samhället måste ta tydlig ställning mot brott och sända signalen om att detta inte är accepterat. Alla människor bär ett eget ansvar för sina handlingar.

Brott måste behandlas som just brott, oberoende av om gärningsmannen upplever att han eller hon har det tråkigt. De allra flesta som har tråkigt eller är rastlösa löser inte sin tristess och rastlöshet genom att bränna grannens bil.

Lag och ordning är grunden för att vårt samhälle ska fungera. De som drabbas värst av otryggheten som skapas av alla bilbränder och våldsamheter är de boende i området. Det är de människor som inte begår brott och som inte bränner bilar för att bli hörda.

Dessa blir påtvingande en otrygghet, osäkerhet och en rädsla. Så kan vi inte ha det. Det är en mycket oroväckande utveckling om vi börjar acceptera eller relativisera bilbränder, hot, vandalism eller attacker på blåljuspersonal.

Moderaterna vill ha minst 2 000 fler poliser i Sverige och vi vill att dessa framför allt skall finnas i de områden där brottsligheten är särskilt allvarlig och otryggheten som störst. Vi vill även tydligt markera mot attackerna mot poliser och ambulanser. Vi vill därför skärpa straffen för våld mot tjänsteman och vi vill att medarbetare inom räddningstjänsten och hälso- och sjukvården skall få samma lagliga skydd som poliser.

Moderaterna har en plan för ett starkare Sverige där tryggheten ska gälla alla. Oavsett vem man är eller var man bor.

Johan Forssell (M),
Riksdagsledamot

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.