Tisdag 21 Sep
Stockholm

Det finns en anledning till att knark är olagligt

Jörgen Sparrfeldt skriver om narkotika.
1 av 3
Jörgen Sparrfeldt skriver om narkotika. Foto: Privat/TT
Jörgen Sparrfeldt.
2 av 3
Jörgen Sparrfeldt. Foto: Privat
Cannabis.
3 av 3
Cannabis. Foto: TT

Debattören: Jag brukar säga att knark är ingen grönsak, utan det är knark. Det är en sanning i sig självt.

Kommentera (544)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Skall man tro på alla som vill släppa cannabis fritt så är det rena rama mirakelmedicinen, det botar allt från cancer, epilepsi till sömnsvårigheter. Det finns i princip ingenting som inte cannabis rår sig på. Oftast länkar förespråkarna till okända bloggar, märkliga institut från andra sidan jordklotet.

Säger man ordet "knark" så får man veta hut, det blir ofta en hätsk stämning i dessa debatter. Ofta ser man helt osannolika jämförelser, att det är farligare med något annat, till exempel köra bil. Är det många omkomna i bilolyckor så betyder det i princip att cannabisen är ofarlig enligt förespråkarna.

Som om det bara fanns två val att göra i livet, till exempel hoppa från Eifeltornet eller börja röka cannabis. Givetvis vill jag inte hoppa från Eifeltornet, betyder det då att jag måste börja röka cannabis?

Jag ser ovanligt många människor i debatter som talar för narkotika, framförallt cannabis. Jag ser att den skaran växer mer och mer.

Så är narkotika så ofarligt egentligen som dessa förespråkare av cannabis säger, är det en mirakelmedicin? Det finns olika sorters narkotika, som används på olika sätt. En del effekter av narkotika kan upplevas som positiva. Men det är farligt för kroppen och påverkar livet på flera sätt.

Att ett ämne är narkotikaklassat betyder att det är förbjudet eftersom det är farligt att använda och beroendeframkallande. Några exempel är cannabis, amfetamin, heroin, morfin, ecstasy och kokain.

Den positiva sidan som förespråkarna talar om för till exempel marijuana där du blir lugn och dåsig, med annan narkotika får du lyckorus, tillfälligt bättre självförtroende. Allt det här har en förödande baksida. Enligt många studier visar det att du får sämre minne, svårare att tänka logiskt och lära dig saker.

Man kan också bli nojig, det vill säga överdrivet misstänksam mot omgivningen. Samtidigt kan det ge huvudvärk, feber och värmeutslag, göra att hjärtat slår snabbare, och att synen försämras. Det kan också bli svårt att andas och man kan få krampanfall, det vill säga det som förespråkarna säger sig kunna bota med cannabis. Oftast mår den som missbrukar sämre än innan.

En annan baksida är också att den som regelbundet tar droger måste ta mer och mer för att kunna få det här lyckoruset som dom kände första gången, till slut så tar dom droger bara för att få känna sig normala, inte må dåligt och nedstämda. Det beror på hjärnans belöningssystem, hjärnan har vant sig vid att vara påverkad. I det här skedet är man beroende, man är en missbrukare.

En del narkotika kan göra att du efter en tid blir rastlös, får sömnproblem, det motsatsen till det förespråkarna säger cannabisen bota. Denna nedstämdhet kan också leda till självmordstankar.

Jag brukar säga att knark är ingen grönsak, utan det är knark. Jag vet att det retar förespråkarna som jag debatterar emot, de kan inte säga emot mig, det är en sanning i sig självt.

För den miljömedvetne, en lina kokain skövlar en kvadratmeter regnskog. Hur många linor tar inte alla som brukar kokain, varje dag, varje år, i hela världen?

Jörgen Sparrfeldt,
Debattör och Administratör,
Politisk debattgrupp från höger till vänster

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (544)
Kopiera länk
Dela