Moderaterna frågar sig varför Gabriel Wikström (S) och Gustav Fridolin (MP) röstade nej till mer idrott i skolan.
1 av 3
Moderaterna frågar sig varför Gabriel Wikström (S) och Gustav Fridolin (MP) röstade nej till mer idrott i skolan. - Foto: TT/TT
Gabriel Wikström (S).
2 av 3
Gabriel Wikström (S). - Foto: TT
"Alliansens satsning är viktig för idrotten i stort".
3 av 3
"Alliansens satsning är viktig för idrotten i stort". - Foto: TT

Varför nekar du barnen mer idrott i skolan, Wikström?

Moderaterna: Varför röstade ni nej till fler timmar i idrott och hälsa i skolan?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

OS i Rio har precis tagit slut. Under ett samtal i OS-studion mellan Robin Söderling, Lars Lagerbäck och idrottsminister Gabriel Wikström pratades det om att Sverige har lyckats väl i OS så här långt. Men man pratade också om vad Sverige skulle kunna göra mer för att främja framväxten av fler idrottstalanger.

Snabbt kom diskussionen att handla om att vi behöver mer fysisk aktivitet och rörelse i skolan. Det håller Moderaterna med om. Men det gör inte Gabriel Wikström, även om många tittare säkert fick den uppfattningen.

Sanningen är att han och Socialdemokraterna, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till förslaget om att utöka antalet timmar i idrott och hälsa i skolan vid omröstningen i riksdagen tidigare i våras.

Forskningsresultat visar på motionens positiva betydelse för barns resultat i skolan. Ett bra exempel på detta är Bunkeflo-projektet, ett samverkansprojekt mellan skola, idrottsförening och forskning. Där uppnådde 96 procent av eleverna i gruppen med mer motion behörighet i gymnasieskolan, jämfört mot 86 procent i gruppen som fick mindre motion.

Moderaterna vill att fler elever ska må bättre och lära sig mer i skolan. I vår plan för en modern kunskapsskola är det därför en självklarhet att investera i såväl mer undervisningstid i lågstadiet, mer matte i högstadiet och bättre betalda lärare, som i mer skolidrott. Detta eftersom forskningen har visat oss att rörelse och idrott hänger så tätt samman med elevernas välmående och lärande i skolan.

Och apropå OS. I en internationell jämförelse får andra länders grundskoleelever betydligt fler idrottstimmar än de svenska eleverna. Flest idrottstimmar får franska elever. De har 108 timmar skolidrott per skolår i grundskolan. I andra änden ligger våra elever i Sverige som i genomsnitt har 56 timmar skolidrott i skolan per år. Det betyder att det endast är sju EU-länder som har mindre idrott i skolan än vad vi har i Sverige. Det vill Moderaterna ändra på.

Tillsammans med Alliansen driver vi därför, gemensamt med en majoritet i Sveriges riksdag, en utökning av antalet timmar i idrott och hälsa, från 500 till 600 timmar.

När riksdagen tidigare i våras röstade om denna 20-procentiga utökning av skolidrotten i riksdagens kammare valde, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, att rösta nej till förslaget. Men det ville som bekant folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström inte låtsas om i OS-studion.

Alliansens satsning är viktig för idrotten i stort. Vi vill att idrotten ska kunna rekrytera och behålla fler medlemmar så att fler OS-stjärnor kan växa fram. Vi vill därför också utöka kontaktytorna och samarbetet mellan skolorna och idrotten så att det blir enklare för fler barn och unga att idrotta efter skolan och under tiden i fritids.

Att en idrottsansvarig minister, i OS-studion, håller med om att Sverige behöver mer fysisk aktivitet och rörelse i skolan när han själva verket har röstat nej till detsamma är varken rakryggat eller ärligt. Gabriel Wikström och Gustav Fridolin är därför skyldiga att svara på: Varför röstade ni nej till fler timmar i idrott och hälsa i skolan? Och varför vill inte ni investera i våra barns och elevers välmående och framgång i skolan?

Camilla Waltersson Grönvall,
Skol- och utbildningspolitisk talesperson (M)

Saila Quicklund,
Idrottspolitisk talesperson (M)

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.