Gustaf Göthberg skriver om att Veronica Palm inte borde ha besökt diktaturen Angola.
1 av 3
Gustaf Göthberg skriver om att Veronica Palm inte borde ha besökt diktaturen Angola. - Foto: Privat/TT
Gustaf Göthberg.
2 av 3
Gustaf Göthberg. - Foto: Privat
"Än mer beklämmande blir att Palm under resan till Angola fortfarande kandiderade till ordförande för svenska Rädda Barnen".
3 av 3
"Än mer beklämmande blir att Palm under resan till Angola fortfarande kandiderade till ordförande för svenska Rädda Barnen". - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Att krama diktaturen Angola är inte okej, Veronica Palm

Debattören: Samtliga val under 2000-talet har underkänts internationellt och presidenten misstänks fortfarande för krigsbrott.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Gustaf Göthberg är internationell sekreterare för Moderaternas ungdomsförbund

Sent i går kväll lade den förra riksdagsledamoten och Socialdemokraterna i Stockholms nuvarande ordförande Veronica Palm upp en selfie från Angola. Iförd det styrande maktpartiet MPLA:s officiella kläder gjorde hon ingen hemlighet att hon som hedersgäst besökte partiets kongress.

MPLA är precis som de svenska Socialdemokraterna medlemmar i samma internationella socialistinternational, och att partifunktionärer besöker kongresser hos varandra är inget ovanligt. Men i just fallet Angola sticker det i ögonen.

Partiledaren och presidenten, Jose Eduardo dos Santos, utbildades av Sovjetunionen och har suttit sedan 1979 och gjort sig en förmögenhet på korruption och utsugning av landets resurser. Hans dotter har under sin fars presidentskap blivit Afrikas rikaste kvinna, eftersom han sålt statliga bolag till sig själv och sedan gett till henne.

Samtliga val under 2000-talet har underkänts internationellt och presidenten misstänks fortfarande för krigsbrott under det angolesiska inbördeskriget.

I mars i år dömdes 17 demokratiaktivister för "omstörtande verksamhet" efter att polis gjort razzia mot den bokcirkel om mänskliga rättigheter de hade startat i Luanda. För ett år sedan fick landets TV-chef sparken för att nationell TV i några sekunder visat två män som kysste varandra.

Att det finns ondskefulla politiska ledare är en sanning som är obehaglig, men att göra sig till en så nyttig idiot för den angolesiska diktaturen som Palm nu gjort sig är hisnande.

Än mer beklämmande blir att Palm under resan till Angola fortfarande kandiderade till ordförande för svenska Rädda Barnen. Det ingen verkar ha berättat för henne är att i takt med att presidentens makt ökat så har mödradödligheten ökat och var 2015 högst i Afrika. Till detta så kritiseras landet återkommande för att de styrande konsekvent kränker grundläggande mänskliga rättigheter.

Vad ingen heller verkar ha berättat för Palm är vad som hände den 10 augusti - för en vecka sedan - i huvudstaden Luanda. Regeringen hade exproprierat och tvångssålt människors hus för att exploatera området.

När militär anlände på plats för att "bistå" polisen med att kränka äganderätten och rensa området sköts en 14-årig pojke ihjäl av militären. Kring detta har Palm varit knäpptyst, och sitter i stället på VIP-läktaren när presidenten i dagarna väljs om som ordförande för detta gamla kommunistparti.

I dag vid lunchtid kom så beskedet att hon drar sig ur ordförandevalet i Rädda Barnen. Kanske kom verkligheten i kapp henne - och frågan är hur länge hon efter detta kan vara den främsta representanten för Socialdemokraterna i Sveriges huvudstad.

Gustaf Göthberg,
Internationell sekreterare MUF

/
/
/
/
Muf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.