Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kim Kardashian gör mer för unga tjejer än vad vänsterfeminister någonsin kommer göra

- 24/08/2016, 10:49

Privat/Instagram

Linnea Hylén: Jag undrar om dessa vänsterfeminister gått in på Instagram, Tumblr eller Twitter.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan jag varit en ung flicka har jag i vanlig ordning brottats mellan att följa Barbie-idealen, samtidigt som jag lyssnat på den infekterade debatten om modeller, självkänsla och skönhetsideal. Det är inte lätt att växa upp som tjej i detta samhälle, men det är troligen inte heller lika svårt som det ofta framställs.

Vänsterfeminister och andra alternativa tyckare framställer mode- och skönhetsindustrin som den absoluta trendsättaren gällande kroppsideal. Det är dit flickornas blickar riktas och det är hit förbuden ska sköljas över för att mildra smärtan.

En vanlig harang kan låta: "Om vi bara sätter en gräns för vilka kroppar som får figurera i mediebruset kommer unga flickor se fler normala kroppar och må bättre". Det finns två huvudsakliga problem med argumentet:

1. Ett införande av censur.

2. Att det är oklart vad och vem som definierar denna "normala" kropp.

Jag antar att debattörerna försöker lyfta betydelsen av att se mångfalden av kroppar. Inget som i sig är dåligt, men medlen helgar inte ändamålet.

Därför vill jag rikta min blick mot antagandet att endast superdupermega smala kvinnor skulle visas upp och idealiseras. Det är de som, tydligen, endast kan ses som det mest åtråvärda i denna värld.

Jag undrar om dessa vänsterfeminister och en och annan moderat (läs: Lena Adelsohn Liljeroth) gått in på Instagram, Tumblr eller Twitter. Det går knappt ett par svep med tummen innan den trendiga och åtråvärda Kim Kardashians virala selfies dyker upp i flödet. Undertexterna kan vara "goals", "bae" eller "OMFG" med positiva emojis.

För den inte lika bevandrade inom sociala mediesfären kan man kort och gott säga att en vacker och hårt sminkad, men kurvig kvinna hyllas. Det som kanske är mest intressant är att denna person förskaffat sig skönheten genom operationer och mycket smink.

Hon liksom alla andra som inte vunnit storvinsten i livets lotteri kan faktiskt också vara snygg! Tjejer runt om i världen tittar numera på Youtube tutorials om hur de ska sminka sig och tona fram kurvorna á la Kardashian. Detta parallellt som modebranschen framhåller en kroppstyp och sociala medier en annan.

Min poäng är egentligen rätt enkel: i dagens snabba klimat finns inte bara ett ideal som flickor (och pojkar) åtrår. Det finns otaligt många beroende på ålder, preferens och kultur. Alla individer föds med olika kroppar och oavsett vilken finns idag ett ideal för alla.

Att från statens håll styltigt peta bort en typ av kropp för att framhäva några andra är inte bara ineffektivt, utan även ignorant. Ska vi lagstifta fram något som redan existerar?

Alla sorters idealkroppar finns runt omkring oss hela tiden: ett klick bort. Något som med all säkerhet gjort mer för unga tjejer, än vad ett vänsterfeministiskt förbud någonsin skulle göra.

Linnea Hylén,
Liberal debattör och aktiv i CUF