Tisdag 28 Sep
Stockholm

Gör inte slöjan till en fråga om förtryck

Debattören: Frihet för dig kan vara något helt annat för en annan, din frihet kan ingen annan bestämma över eller ta ifrån dig.

Kommentera (405)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

En kvinna blir fråntagen sin rätt att klä sig hur hon vill, en kvinna blir kränkt, en kvinna förtrycks, ännu en gång reduceras kvinnan till ett offer.

Bilden av en muslimsk kvinna på en badstrand i Frankrike som omringas av fransk polis och tvingas klä av sig har väckt starka reaktioner. Många har nu förstått att Frankrikes behandling av muslimer och lagen kring förbudet av burkinin är en skär kränkning och diskriminering mot en specifik grupp människor: muslimska kvinnor.

Mänskliga rättigheter som inkluderar bland annat religionsfrihet och yttrandefrihet är grundläggande i en demokrati. När vissa människor fråntas sin rätt att fritt vistas på en allmän plats, när de exkluderas och diskrimineras och när de kriminaliseras på grund av sin klädsel, kommer demokratin att sakta men säkert urholkas.

Faktum är att vi har en norm i samhället som talar om att en kvinna som visar mycket hud och inte bär heltäckande kläder är fri från förtryck, varför är det så?

Varför skulle till exempel en burkini eller en slöja vara ett tecken på en bakåtsträvande livsstil men inte en bikini eller ”vanlig” baddräkt? De förstnämnda kopplas ihop med förtryck och de sistnämnda uppfattas som tecken på frihet och frigörelse. Är inte detta paradoxalt och djupt orättvist?

Ett bättre allternativ är att i stället säga att inom både dessa grupper finns det uppenbart förtryckta individer, oavsett vad de har för religion eller bakgrund.

Kampen för kvinnors rättigheter kan alltså inte vara uppnådd när kvinnan visar sin kropp och hud, utan bör omfatta andra manifestationer likaså.

Att ett land som tillexempel Saudiarabien har restriktioner över kvinnors klädsel och där normen är att vara helklädd gör det inte legitimt att påstå att en slöja eller burkini är förtryckande.

Saudiarabiens förtryck av kvinnor är uppenbar och inget vi behöver dikutera. Men deras definition av heltäckande kommer inte i närheten av burkinin som plagg. Tror ni på fullaste allvar att Saudiarabien skulle tillåta kvinnor att vistas på en badstrand i klädda en burkini, bada och sola på stranden? Om kvinnor inte får köra bil kommer de knappast att tillåtas att vara på en badstrand bland människor av motsatt kön.

Den muslimska gruppen är mångfacetterad. Vissa väljer att täcka sig och andra inte, många är religiösa och andra sekulära. Orsakerna bakom valet av en viss klädsel är många, liksom valet av att studera en viss utbildning, jobba, resa eller de många val som människor fattar under sina liv.

Jag tror att med respekt och förståelse kommer vi långt. Respektera kvinnors val att bära slöja, att täcka sig likaså att avstå från att ha heltäckande kläder. Klanka inte ner på kvinnors val och framförallt gör dem inte till några stackars offer. De västerländska normerna passar tyvärr inte alla och är inte heller universellt giltiga.

Det grundläggande i debatten bör vara att låta kvinnor få klä sig hur de vill, vare sig de vill göra det i burkini eller i bikini, visa sitt hår eller täcka sitt hår, bära byxor eller kjol. Reducera inte kvinnors klädsel till en fråga om förtryck. Stå upp för allas rätt att vara som de vill så länge de själva har valt det.

Frihet för dig kan vara något helt annat för en annan, din frihet kan ingen annan bestämma över eller ta ifrån dig.

Esra Al-Hadddad,
Statsvetare med intresse och engagemang inom religions-och rättighetsfrågor

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (405)
Kopiera länk
Dela