Torsdag 23 Sep
Stockholm

Skolans droginformation ska vara faktabaserad – inte skräckfilmsinspirerad

Dennis Widehammar tycker till om droger.
1 av 3
Dennis Widehammar tycker till om droger. Foto: Privat/TT
Dennis Widehammar.
2 av 3
Dennis Widehammar. Foto: Privat
"Ett exempel är människors skräck för Cannabis, DMT, LSD och MDMA".
3 av 3
"Ett exempel är människors skräck för Cannabis, DMT, LSD och MDMA". Foto: TT

Debattören: Det är bra att skolan informerar om droger, men det vore ännu bättre om de visste vad de pratade om innan.

Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Dennis Widehammar är programledare, YouTube-profil och krönikör.

Följ honom på Twitter; @dewide, Youtube; DewideKlagar och på hans hemsida; denniswidehammar.se.

Hej!

Jag gillar att göra saker annorlunda, därför blir den här debattartikeln mer som ett långt Facebook-meddelande än något annat. Vilket jag hoppas att du är okej med, annars finns det många andra saker som du kan ta del av.

Jag tycker om att prata med människor, lyssna på deras upplevelser och ta reda på hur de uppfattar världen. Samtidigt trivs jag i ett sammanhang där jag kan berätta och någon annan lyssnar. Det känns som att vi då kan uppleva världen på ett nytt sätt efter den diskussionen.

Något som jag inte tycker om lika mycket är att vi människor väldigt ofta missinformerar varandra utan att vara medvetna om det. Jag förstår att det händer, det har enligt mig en väldigt enkel förklaring. Vi vill hellre säga saker som passar in med vad vi tror och tycker istället för att gå till botten med det vi “vet”.

Ett exempel är människors skräck för Cannabis, DMT, LSD och MDMA. Något som oftast inte är faktabaserat utan bara läggs in i en kategori (knark) som verkar mystisk och farlig. Den undervisning jag fick i skolan om till exempel LSD och Cannabis var att det var dödligt, du kunde få psykoser tio år senare för att du rökt en joint eller tagit en lapp LSD – enligt undervisningen.

Det är bra att skolan informerar om droger, men det vore ännu bättre om de visste vad de pratade om innan. På samma sätt känner jag med majoriteten av människor jag pratar med nästan oavsett vilket ämne det handlar om. Det hade varit så magiskt att få prata med människor som alltid visste vad de pratade om – då tror jag att jag hade lärt mig mer av varje diskussion med en människa.

Även om det inte skulle vara möjligt att ändra på tills imorgon så skulle jag i alla fall vilja uppmana dig själv till att ifrågasätta det som du tror på. Allt som du tror på, försöka läsa mer om det och kanske bilda en ny uppfattning. Jag tvingar dig inte på något sätt kompis, du är du och det är magiskt i sig.

Om du skulle vilja berätta något för mig så finns jag tillgänglig på kontakt@artbydw.se – skicka ett mail, eller skriv till mig på Facebook (Dennis Widehammar) så både lyssnar och svarar jag mer än gärna.

Kram, ha en fin dag.

Dennis Widehammar

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (16)
Kopiera länk
Dela