Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

LUF: Vi kommer aldrig acceptera SD i Alliansen

- 09/09/2016, 16:28
Joar Forssell, förbundsordförande för LUF, vill inte se SD i Alliansen.
1 av 3

Joar Forssell, förbundsordförande för LUF, vill inte se SD i Alliansen.

Privat/TT

Joar Forssell.
2 av 3

Joar Forssell.

Privat

Jimmie Åkesson.
3 av 3

Jimmie Åkesson.

TT

LUF: Sverigedemokraterna saknar båda av de grundförutsättningar Allianssamarbetet vilade på.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den senaste tiden har Kristdemokraternas och Moderaternas politiska och retoriska förflyttningar öppnat för att debattörer frågat sig om Sverigedemokraterna kan bli ett femte alliansparti. Det är oerhört viktigt att svaret på den frågan är glasklart från början: Oavsett hur Alliansen utvecklas är det inte aktuellt. Sverigedemokraterna är inte, har aldrig varit och kommer inte bli ett alliansparti.

Allianssamarbetet är unikt i svensk historia. Två förutsättningar låg till grund för att det kunde komma att existera: En liberal värdegemenskap samt tron på individens företagsamhet fri från statliga bojor. Samarbetet motiverades med att varenda deltagande parti på ett eller annat sätt fick genomslag för sin politik.

Flera saker blev resultatet av det välfungerande samarbetet åren 2006 till 2010: Alliansregeringen genomförde den mest fria migrationspolitiken i Sverige på mycket länge. Vi öppnade för en hög arbetskraftsinvandring, Alliansen var tydliga med att konkurrens är positivt och att den som vill ska få arbeta. Vi genomförde även flera viktiga integrationsreformer, som stärkt undervisning i Svenska och lägre trösklar in på arbetsmarknaden.

Alliansen genomförde utöver detta skattelättnader för det svenska folket och partierna delar fortfarande synen på att skatterna måste sänkas ytterligare och arbetsmarknadens regler lättas. Vissa vill gå längre än andra, Liberalerna vill till exempel helt avskaffa värnskatten. Men riktningen är densamma för Alliansens partier: Människors drivkrafter ska inte hämmas av ideologisk dogmatism om att alla ska ha det exakt lika dåligt.

Med bakgrund av dessa förutsättningar och resultat av allianspolitiken blir frågorna om Sverigedemokraterna som ett samarbetsparti till Alliansen inte bara orimliga utan också orealistiska. Sverigedemokraterna saknar båda av de grundförutsättningar Allianssamarbetet vilade på. Vill de få genomslag för värdekonservatism och främlingsfientlig politik får de vända sig någon annanstans.

Oavsett hur Alliansprojektet ser ut inför nästa valrörelse är en sak säker, Sverigedemokraterna kan inte vara en del av det i sin nuvarande konstellation.

Om Moderaterna och Kristdemokraterna vill närma sig SD så står det dem fritt att göra så, men väljer M och KD det spåret så gör de det ensamma, inte med stöd av några liberaler.

Joar Forssell,
Förbundsordförande, Liberala ungdomsförbundet